Ezekre figyeljünk, ha strandra megyünk

Legtöbbünk alig várja, hogy végre beköszöntsön a nyár, magunk mögött tudhassuk a rossz időt, a hideget, és a csapadékos időszakot, hisz ilyenkor eljön a kirándulások, a nyaralások és a strandolás időszaka.

Aki pedig előszeretettel hódol ez utóbbi pihenési formának, az tökéletesen tisztában van vele, hogy szinte bárhol is próbálunk meg a világon víz közelébe menni, a vége általában az, hogy szörnyülködünk, hogy az emberek mennyire nem képesek kulturáltan viselkedni a strandon. Hogy tengerpartról, vagy épp a Balatonról, netán a városi strandról van-e szó, az tulajdonképpen mindegy, igazándiból csak annyiban számít, hogy minél népszerűbb egy hely, annál nagyobb dózisban kapjuk az emberi természet következményeit. Pedig nem sok mindenre kellene odafigyelni annak érdekében, hogy minden pihenésre és fürdőzésre vágyó jól érezze magát, ám valamiért mégis úgy tűnik. hogy amikor az ember vízpart közelébe kerül, akkor még a szokásosnál is önzőbb, és csak saját magára gondol.

Az első lépés annak érdekében, hogy ez a tarthatatlan helyzet megváltozzon az az, hogy mi magunk megpróbálunk helyesen viselkedni. Ehhez nem kell mást tennünk, mint figyelni embertársainkra, és megadni a minimális tiszteletet irányukba. Szenteljünk nagy hangsúlyt a megfelelő öltözködésre, azaz ha étkezni megyünk, vagy iszogatni, akkor legalább egy törölközőt csavarjunk magunk köré. Ennél is sokkal fontosabb, hogy mások nyugalmát lehetőség szerint sose zavarjuk meg. Amikor közlekedünk, próbáljunk meg kellő távolságot tartani a pihenőktől, és miután elfoglaltuk a helyünket, ne hangoskodjunk túlzottan, és semmiképp se kezdjünk el zenét hallgatni, főleg, ha a közvetlen közelünkben is tanyáznak strandolók. A szemetet gyűjtsük, és miután elindulunk haza, dobjuk ki, óvjuk a rendet és a tisztaságot, hagyjunk mindent olyan állapotban, amilyenben akkor volt, amikor megérkeztünk. Ezek az alapjai a kulturált strandolásnak, és tisztán látszik, hogy nem igényel különösebb igyekezetet az, hogy ezeket betartsuk.