Európa legszebb nemzeti parkjai

Ha kirándulni szeretnénk, számos gyönyörű látnivaló vár minket a világban. De miért mennénk messzebbre, ha csodásabbnál csodásabb tájakkal találkozhatunk már itt, Európában is, és akár nálunk vagy a közvetlen mellettünk lévő szomszédjainknál is? Nézzük hát át melyek Európa legszebb nemzeti parkjai, és váljon ezáltal könnyebbé a döntés, hogy legközelebb merre is vigyen az utunk!

[wp_ad_camp_1]

Maradjunk egyelőre minél közelebb otthonunkhoz, és ismerkedjünk meg hazánk második nemzeti parkjával, a Kiskunsági Nemzeti Parkkal, ahol igazán változatos tájakkal találkozhatunk. De, ha külföldre mennénk, sem kell sokáig utazni, hiszen Horvátország nemzeti parkja, a Plitvicei tavak is megfelelő kirándulási célpont lehet. Ez a természetvédelmi terület az elsők között került fel az UNESCO Világörökségének a listájára. A 16 tóból és számos vízesésből álló parkot fahidak hálózzák be, melyek szintén káprázatos látványt nyújtanak. De ugyancsak a közelben találhatjuk Triglavot, Szlovénia egyetlen nemzeti parkját. A Bohinji-tó faházikói télen és nyáron is szemet gyönyörködtetőek.

Gran Paradiso
Gran Paradiso

Egy kicsit távolabb, Olaszországban vár ránk a Gran Paradiso, mely az Alpok legrégebbi védett területe. A nyári kalandtúra és a téli síelés is kitűnő lehet a romantikusabb lelkületű túrázóknak. A másik félszigeten, Portugáliában viszont a Peneda-Geres Nemzeti Park hívogatja a kirándulni vágyókat. A különleges területet 10. századi kastélyromok, sáncok és ősi kősírok szabdalják. Egy lépést téve hazafelé ugorjunk be Svájcba, a Lauterbrunnen Völgy Nemzeti parkba, ahol mintegy 72 vízesés zubogása nyugtatja meg az elfáradt idegeinket. Ha pedig inkább egy szigetországba látogatnánk, akkor ott van a Dartmoor Nemzeti Park, mely Nagy Britanniában található. Sok híres író is ebből a különleges helyből merített ihletet. Természetesen ezeken kívül még számos gyönyörű helyet találhatunk Európában, de ha csak egyet-kettőt tudunk megnézni, akkor mindenképpen látogasson meg egyet a fent felsoroltak közül!