Érdekességek a kínai éttermekről és ételekről

Magyarországon rengeteg kínai étteremmel találkozhatunk, megkülönböztetünk hagyományőrző éttermeket, valamint a büféhez hasonlító kínai gyorséttermeket. A plázákban és utcai árusoknál megvásárolható kínai ételek alapanyagjai megegyezik a hagyományos ételekévé, de a fűszerezését tekintve inkább az emberek igényeihez alkalmazkodik.

[wp_ad_camp_1]

A kínai gasztronómia területi elhelyezkedés, valamint régió alapján nyolc eltérő csoportra osztható. Bizonyára mindenki tudja, hogy a kínai eledelek főalapanyaga a rizs vagy éppen a tésztafélék, de ezekhez általában társul valamilyen hús vagy zöldség. Kína déli részén leginkább a rizst választják az étel főalapanyagának, míg északon szívesebben fogyasztják a tésztaféléket. Természetesen a tengerpartokhoz közeli településeken az ételek főalapanyaga mellett mindig megtalálható a hal. Kína nyugati részén előszeretettel fogyasztják az emberek a birkahúst. Az ország északi részéről terjedt el a wok használata, és mára már az emberek kedvence lett a wok ételek.

Kínai étel
Kínai étel

A szecsuáni konyha Kína délnyugati részéről származik, és az emberek örömmel választják ezeket az ételeket. A szecsuáni chilinek, valamint borsnak köszönhetően az ételeket égő, csípős íz világ jellemez, és az eledelek főalapanyagai közé tartozik a marhahús. A kínai és az ázsiai gasztronómiában a leves, valamint a főfogás sorrendje teljesen különbözik, mivel a levest legtöbbször a főétel után fogyasztják el. A kínai éttermek étlapjain garantált, hogy megtalálja a tavaszi tekercset, kantoni tésztalevest, erős-savanyú levest, szecsuáni pirított tésztát, valamint a zöldséges pirított tésztát. A Kínában élő emberek az ízletesen elkészített pekingi kacsát tekintik a nemzeti ételnek.