Egyszerű öntözőrendszer karbantartás

Az öntözőrendszer karbantartásai minden látszat és bonyolultabbnál bonyolultabb leírások ellenére sem más, mint egy egyszerű feladat. Ilyenkor nem a javításokra gondolok, amelyek ténylegesen szakmai ismeretet és gyakorlatot is igényelnek, hanem a legáltalánosabb karbantartásokra, amely az öntözőrendszer tavaszi üzembe helyezése és a téli kompresszoros kifúvatása, vagy leengedése.

[wp_ad_camp_1]

A tavaszi üzembe helyezés legtöbbször csak az öntözőrendszer vízzel való feltöltését jelenti, valamint a vezérlő egység beprogramozását, mivel egy alapos téliesítés után már minden el lett végezve előtte. Ilyenkor a legbonyolultabb feladat az, hogy csapokat kell megnyitni, és egy kvarcóra bonyolultságával rendelkező vezérlő egységet beprogramozni. Ettől már kissé nehezebb feladat, ha az öntözőrendszer szivattyús gépészetből van megtáplálva, és a gépészet ki van véve a kútból. Ilyenkor inkább forduljon öntözős szakemberhez, ha Ön teljesen laikus.

Öntözőrendszer
Öntözőrendszer

A téli kompresszoros kifúvatás lényege az, hogy az öntözőrendszerből távozzon el a víz, mivel a csőhálózata nem fagypont alá van telepítve, és a csövek, valamint a csöveken lévő szerelvények elfagyhatnak, ha teljesen ki van töltve vízzel. A legjobb az, ha kifúvatjuk kompresszorral, de a gyakorlat azt mutatja, hogy ha csak annyi víz marad az öntözőrendszerben, hogy a megfagyott víz tágulni tudjon benne, akkor már kár nem keletkezik. Mi ilyenkor még a szűrőket is kipucoljuk és általánosan megvizsgáljuk az öntöző állapotát. Ha szükséges, akkor cseréljük a szűrőbetéteket, vagy más meghibásodott alkatrészeket.

Forrás: Öntözőrendszer karbantartásai