Dubai a világ egyik leggazdagabb országa

Az Arab félszigeten fekvő Dubai az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb és második legnagyobb városa. A város körülbelül 150 éve létezik. A hét emírség közül csak Dubai és Abu-Dhabi rendelkezik vétójoggal a nemzeti fontosságú ügyekben. Dubai uralkodója, miniszterelnöke és alelnöke egy személyben Mohammed Bin Rásid az Ál Maktúm dinasztiából.

[wp_ad_camp_1]

Dubai gazdasága az olajra épül, bevétele mégis a turizmusból, bizonyos pénzügyi szolgáltatásokból és az ingatlanértékesítésből származik, az olaj és a földgáz csak a költségvetés hat százalékát adja. Dubai ismeretségét a nagyszabású építkezéseinek és a neves sporteseményeinek köszönheti. Majd a város nemzetközi üzleti központtá alakult.

Dubai a 19. század elején jött létre. A 20. században a város jelentős kikötője volt az irániaknak. Az 1930-as évekig a gyöngyhalászatáról volt híres. A villamos energiát és a telefonhálózatot 1950-ben vitték be Dubaiba, valamint a repülőtér is ekkor épült. 1966-ban csatlakozott Katarhoz, és ugyanebben az évben fedezték fel az olajat is Dubaiban, ami a külföldi munkások tömeges beáramlásához vezetett. Az ország lakossága pár év alatt őrületes tempóban megnőtt.

Dubai
Dubai

1971. december 2-án Dubai és hat másik emirátus megalakították az Egyesült Arab Emírségeket. 1973-tól az egységes valuta a dirham lett. Dubai gazdasága folyamatosan fejlődött és növekedett. 1979-ben kiépítették a Dzsebel Ali mesterséges kikötőjét. 1990-ben kirobbant öbölháború miatt Dubai gazdaságilag meghanyatlott, de ezt követően az olajár-emelkedéseknek köszönhetően a város a turizmusra kezdett fókuszálni. Újabb vámmentes területeket építettek.

Bár az ország nagyrészt homoksivatag, a tengervizet sótlanítják, és azzal öntözik a zöld terülteket. 1999-ben átadták Dubaiban a világ legmagasabb szállodáját, mely vitorla alakú, 72 emeletes és 355 méter magas, ezzel Dubai bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. Emellett páratlan nevezetességnek örvend a sivatag közepén található síparadicsom és a tengerben létrehozott szigetek csoportja is, de a hatalmas építkezések még tartogatnak meglepetéseket.