Csalódott a jó munkahelyi lehetőségek hiánya miatt?

Boldogtalan a jelenlegi munkahelyén, ezért kezd újat keresni? Eleinte bizakodó lehet, hogy szakértelmével és tapasztalatával pillanatok alatt jobb munkát talál. De néhány nap munkakeresés után, és olyan pozíciókra való jelentkezés után, amelyek nem igazán izgatják, csalódni kezd. Miért tűnik úgy, hogy nincsenek jó munkalehetőségek? Hogyan találhatja meg a megfelelő állást egy ilyen versenyképes munkaerőpiacon?

Szakemberként rendelkeznie kell egy interjúlistával, vagyis 10-20 vállalat listájával, amelyeknek szívesen dolgozna. Ez akkor is igaz, ha nem aktívan keres munkát. Szenvedélye egy cég terméke vagy szolgáltatása? Úgy érzi, kapcsolódik a küldetésükhöz? Tud-e kapcsolódni értékeikhez és hitükhöz, mint szervezethez? Gondolja át ezeket a kérdéseket a lista összeállításakor. Miután elkészítette az interjúk listáját, célzott álláskeresést végezhet, amelynek iránya és célja nem csupán az „állás megszerzése”. Egyszerűen fogalmazva, az álláskeresésnek alapja lesz, amelyre minden más épül. Ez nagyon megkönnyíti az álláskeresést és az interjút.

Tegyük fel például, hogy az interjúk listáján szereplő vállalatnak van egy olyan álláslehetősége, amely érdekli Önt. Amikor megírja a kísérőlevelet, a kapcsolati története miatt kiemelkedik a többi álláspályázó közül, és végül felkeltheti a menedzser figyelmét. Az álláskeresők gyakran kizárólag az állásbizottságokra támaszkodnak a munkalehetőségek megtalálása során. Ez nem a leghatékonyabb módja az álláskeresésnek. A vállalatok inkább belső álláshirdetéseket tesznek közzé, mielőtt az állástáblát használják a minősített jelöltek megtalálására. Felkereshetik azokat a korábbi jelentkezőket is, akiknek önéletrajza már szerepel náluk. Ezért inkább küldje el önéletrajzát minél több helyre ha lehetséges.