Befektetési célú lakásvásárlások tolják fel a piacot a lejtőn

Több jele is van annak, hogy hosszas gyengélkedés után elkezd feltámadni az ingatlanpiac kis hazánkban. Aki figyeli a nagyobb ingatlan franchise-ok által közzétett elemzéseket, láthatja, hogy élénkül a kereslet, csökken az alku szerepe és kismértékben, de észrevehetően nőttek az átlagárak is. A pozitív tendenciákért legalábbis részben a befektetési célú lakásvásárlás is felelős, például a legfontosabb piacon, a fővárosban.

[wp_ad_camp_1]

Budapesten idén szeptemberben a vásárlások mintegy negyede befektetési céllal jött létre. Ez egy minimális csökkenést jelent ugyan az előző hónaphoz képest, de 24%-kal így is a második leggyakoribb indok volt a jelzett időszakban. A befektetők által megvett lakások átlagára augusztushoz képest több mint 4 millió forinttal nőtt, 19 millió forintra. A fellendülés minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy újra erősödő tendenciát mutat a hitelkihelyezés.

Befektetési célú lakásvásárlás
Befektetési célú lakásvásárlás

Az optimista képet azért némiképp árnyalja, hogy (egyelőre) nem feltétlenül tekinthetjük országszinten egységesnek ezt a folyamatot, elsősorban a fővárosi eseményeknek köszönhető a statisztikák javulása. Vidéken “csak” a harmadik leggyakoribb ok lakásvásárlásnál a befektetés, de így is a tranzakciók mintegy 20 százalékáról beszélhetünk. Egy évvel korábban ugyanakkor még elhanyagolható volt a befektetési céllal vásárlók aránya, Budapesten és vidéken egyaránt más okok szerepeltek a listán.

Az ingatlantípusok terén sem egyenlő az eloszlás, de ezen nem is kell meglepődni. A befektetési céllal lakást vásárlók többségében az új építésű, nagyon jó állapotú lakásokat keresik megvételre. További szempontok, amit figyelembe vesznek az ilyen indíttatású lakásvásárlók: milyen az ingatlan fekvése, milyen a belső tér kialakítása-elosztása és végül de nem utolsósorban, milyen a környék (biztonság, frekventáltság, tömegközlekedési lehetőségek, stb.)