Barlangfürdő Miskolc mellett

Vannak elszakadási törekvések, de Miskolctapolca jelenleg is Miskolc városrésze. Az üdülőnegyedet a helyiek egyszerűen Tapolcának nevezik, de nem keverendő össze a Veszprém megyében található, tavasbarlangjáról ismert Tapolca településsel. A borsodi megyeszékhely közel ötezer lakosú településrészét régebben egyébként Görömbölytapolcának is nevezték.

[wp_ad_camp_1]

A mai Miskolctapolcát már az 1700-as években is sokan keresték fel a meleg vizű forrása miatt. Az 1800-as években pedig már ismert üdülőhelynek számított, 1830-ban fedett fürdőt is üzemeltettek, magát a barlangfürdőt pedig 1959-ben nyitották meg a nagyközönség számára. Fő vonzerejét és különlegességét mind a mai napig ezek, tehát a barlangi járatokban lévő meleg vizes medencék jelentik. A miskolctapolcai gyógyvíz mozgásszervi, neurológiai megbetegedések esetén ajánlott, továbbá a csontritkulás kezelésében és megelőzésében is fontos szerepe lehet.

Miskolci Barlangfürdő
Miskolci Barlangfürdő

A Miskolctapolcai Barlangfürdő esetében az elmúlt tíz évben elsősorban a külső medencéket, illetve a létesítmény gyógyászati és wellness-szolgáltatásait érintették a felújítások. 2012 elején például 28 személyes, minden igényt kielégítő szauna-kabint adtak át, de gőzkabin, szolárium, gyógymasszázsok, iszappakolás és egyéb gyógykezelések is elérhető a fürdő területén. A termálfürdő környezetében számos szállodai fejlesztés is megvalósult. Ezek közül a legújabbnak 2012 végén tették le az alapkövét, s ha minden a tervek szerint halad, akkor 2013 utolsó hónapjában megnyithatja kapuit az ország első, a fogorvosi kezeléseket az üdülésekkel összekapcsoló szállodája, ami elsősorban a külföldi vendégek ellátására fog szakosodni.