Az oxigén csökkenése az óceánokban veszélyezteti az élővilágot

Egy globális természetvédelmi szervezet figyelmeztetett minket arra, hogy az óceán oxigénvesztesége az éghajlatváltozás és a tápanyag-szennyezés miatt „szörnyű hatásokat” okozhat a tengeri életben, a halászatban és a part menti közösségekben.

[wp_ad_camp_1]

A Természetvédelmi Nemzetközi Unió (IUCN) szerint világszerte közel 700 helyet talált alacsony oxigénszinttel – ez a szám mindössze 45 volt az 1960-as években, ami aggodalomra ad okot.  Az IUCN az eddigi legszélesebb körben elfogadott tanulmányában hozzátette, hogy az anoxikus vizek száma – az oxigénhiányos területek – megnégyszereződött. Minna Epps, az IUCN globális tengeri és sarki programjának igazgatója szerint az óceánok globális oxigénszintje 2% -kal csökken. „Mi úgy láthatjuk, hogy ez a szám nem soknak tűnik, de ez a kis változás hatalmas következményekkel jár majd” – mondta az Al Jazeera. „A deoxigenizálás hatással lesz a biodiverzitásra, a kereskedelemben értékes fajok biomasszájára és a kiszolgáltatott, ritka fajokra. Ez szintén hatással lesz az élőhelyekre. Ennek következtében a fajokat áttelepülni látjuk áttelepülni.” Epps hozzátette.

A jelentés rámutatott arra, hogy az oxigénvesztés egyre inkább veszélyeztet olyan halfajokat, mint a tonhal, a marlin és a cápa, amelyek nagy méretük és energiaigényük miatt külön-külön érzékenyek az alacsony biogázszintre. A tenger a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának kb. egy részét kapja csak meg, ezért félnek azonban attól, hogy a világ tengerei végül telítettségi pontot érnek el, amikor a globális energiaigény tovább növekszik. Az óceánok – a jelenlegi tendenciák alapján – várhatóan 2100-ra elveszítik oxigénük 3-4% -át világszerte. E veszteség nagy része valószínűleg azonban 1.000 méter (3281 láb) felett van, vagyis az óceán legfontosabb része a biológiai sokféleség szempontjából.