Az őskori fogak élvonalbeli elemzése új megvilágításba helyezi a gyíkok és kígyók étrendjét

Új kutatások kimutatták, hogy a korai gyíkok és kígyók étrendje, amelyek körülbelül 100 millió évvel ezelőtt éltek a dinoszauruszok mellett, változatosabbak és fejlettebbek voltak, mint azt korábban gondolták.

[wp_ad_camp_1]

A Bristoli Egyetem vezette és a Royal Society Open Science szaklapban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a kréta korszakban a gyíkoknak, kígyóknak és a mosaszauruszoknak már megvolt a teljes étrendtípusuk, beleértve a húsevést és a növényi alapú étrendet is.  Jelenleg mintegy 10.000 gyík- és kígyófaj létezik, amelyeket együttesen squamates néven ismernek. Eredetileg megértették, hogy nagy változatosságuk csak a dinoszauruszok kihalása után jött létre, de az eredmények bizonyítják, hogy a squamates 100 millió évvel ezelőtt modern szintű táplálkozási specializációval rendelkezett. A gyíkok és kígyók kövületei meglehetősen ritkák a mezozoikumban, a dinoszauruszok és a hüllők korában. Ennek egyszerűen az lehet az oka, hogy csontvázaik kicsik és finomak, így nehéz megőrizni őket, vagy megmutatni, hogy a gyíkok és kígyók valójában történelmük első felében meglehetősen ritkák voltak.

A kutatók 220 mezozoós squamate-t vizsgáltak, amelyek gyíkokat, kígyókat és mosasaurusokat tartalmaznak, amelyek egy kihalt nagy tengeri hüllő csoportot alkottak. Néhányuknak hosszú, csapszegszerű fogai vannak, és rovarokkal táplálkoznak, másoknak lapos foguk van, amelyet növényi étel aprítására használnak. A ragadozóknak éles, hegyes fogaik vannak, a kígyóknak pedig horogfoguk van, hogy megragadják a zsákmányukat. Az összes fosszilis formát a nyolc etetési kategória egyikébe soroltuk, majd értékeltük az időbeli sokféleségüket. A kutatók meglepetésére kiderült, hogy a meglehetősen ritka kréta kori squamates tartalmazta az összes modern táplálkozási stratégia példáját.