Az akváriumi halak etetése

Ahhoz, hogy a halak egészségesek legyenek, elengedhetetlen az igényeiknek megfelelő táplálkozás biztosítása. Az akváriumi halak legnagyobb része mindenevő, ami azt jelenti, hogy növényi és apró állati részekkel is egyaránt táplálkozik. Az, hogy miből mennyit igényelnek a halak az változó, némelyiknek fontosabb az állati fehérje, más halaknak pedig éppen fordítva.

[wp_ad_camp_1]

Az akváriumokban gyakoriak az algaevők is, és ezeknek külön alga eleséget kell szerezni, nem elég nekik az, ami az akváriumban található. etetésnél viszont vigyázni kell, mert akár megeszik a halak az eleséget, akár nem, az így is úgyis ammóniával szennyezi majd a vizet, ez pedig súlyos méreg lehet a halaknak, tehát a túletetést mindenképpen el kell kerülni. Az átlagos akváriumi halakat naponta egyszer szokás etetni, általában ugyanabban az időpontban, de erre nem mindenki figyel oda, és akkor sincsen nagyobb probléma, ha a halak nem mindig ugyanabban az időpontban jutnak élelemhez. A nagytestű akváriumi halak esetében hetente egy vagy maximum két koplalónapot kell tartani.

Akváriumi halak etetése
Akváriumi halak etetése

Vannak, akik a kisebb halaikat is csak kétnaponta etetik, hogy elkerüljék a túletetést, viszont ez nem a legjobb ötlet, hiszen ha több élelmet kapnak de ritkábban, akkor ugyanúgy kárba vész a táp nagy része. A plusz eleséget a halak nem tudják elfogyasztani és ez a felesleg majd a szűrőben fog kikötni. Ami az eleség típusait illeti, léteznek gyári eleségek, amelyeket műeleségnek is neveznek, ezek többféle összetevőből állnak, de léteznek fagyasztott eleségek, szárított eleségek, és élő eleségek, valamint csővájó férgek is, amiket szinte minden boltban be lehet szerezni, és ezek magas fehérjetartalommal rendelkeznek, és magas a tápértékük is. Az akváriumi halak ezeken kívül kedvelik a vízibolhákat, a kandicsrákokat, illetve a sórákokat is.