Apróságok az energiatakarékossághoz

Az energiatakarékosság témája mindenkit érdekel, meghallgatják azt, elismerik hatékonyságukat, viszont sokan nem alkalmazzák a mindennapjaikban. Itt apró odafigyelésekről van szó, és lehet, nem nagy összegeket spórolunk meg vele, viszont az évek során, ha utánaszámolunk, akkor bizony nem pár száz forintról beszélhetünk.

[wp_ad_camp_1]

Ezek mellett az energiatakarékossággal jócskán hozzájárulhatunk a környezetünk védelméhez is. Először is, a háztartási gépeinkre, főleg melyek egész nap üzemben vannak fontos odafigyelni, mivel ezek okozzák a magas számlák érkezését. Ez nem azt jelenti, hogy most azonnal rohannunk kell az üzletekbe és újat vásárolni, de ha véletlen erre kerülne sor, az újonnan beszerzett gépezet legyen energiatakarékos, tartozzon az A vagy A+ osztályba. Az áramszámlánkat még azzal is lecsökkenthetjük, hogy a régi, már nem jól záródó nyílászáróinkat lecseréljük, esetleg szigetelést teszünk a falra, hisz ez már az első években megfog látszódni a kiadásainkon.

Energiatakarékosság
Energiatakarékosság

Az árampazarlás mellett a háztartásokban a vízhasználattal is nagy gondok vannak. A világ egyes részein szomjaznak az emberek, nincs meg a napi szükséges vízellátásuk, mi meg több száz liter vizet használunk csak tusolásra, wc öblítésre, fogmosásra, mosogatásra. Figyeljünk oda például, hogy zárjuk el a csapot addig még fogat mosunk, a locsoláshoz ajánlatos esővizet használni, valamint gondolkodjunk el azon is, hogy az egyszer már használt vizet, mire is tudnánk még felhasználni. A környezetünket leginkább a nejlonzacskókkal és csomagolóanyagokkal károsítjuk. Amikor bevásárolni megyünk, sokszor nem viszünk magunkkal táskát és az ott kapható nejlonzacskókat vásároljuk meg. Ezek a felhalmozódott szatyrok bizony nagyon ártalmasak a környezetünkre nézve, hisz rendkívül hosszú idő kell lebomlásukhoz. Vigyünk inkább otthonról egy táskát vagy kosarat, amibe belepakolhatunk, és csak végső esetben döntsünk a zacskók mellett.