Albert Einstein első felesége

Albert Einstein első felesége Mileva Marić volt, aki az Osztrák–Magyar Monarchia területén, 1875-ben született. Mileva egy gazdag magyarországi, szerb család tagja volt. Matematikából és fizikából kiemelkedett tudása.

[wp_ad_camp_1]

Tanulmányait Szabácson és Zágrábban kezdte meg, majd a zürichi főiskolába is kijutott. Itt ismerkedett meg Einsteinnel. Bár a főiskolai szünidőket külön töltötték, mégis egy olaszországi együttlét során, Mileva teherbe esett. Mileva ekkor kérte párját, hogy költözzenek össze, viszont Einstein a terhesség ellenére sem volt erre hajlandó. A nő, aki már másodszor bukott meg a főiskolai vizsgákon, és már tudta, hogy nem szerezhet diplomát, visszaköltözött szüleihez, és itt szülte meg gyermekét. Az apa nem látogatta meg őket, még a lány szüleinek sem mutatkozott be és családja elől is titkolta a kislány születését. Mileva később visszautazott Svájcba, és szüleinél hagyta kislányát, akinek sorsáról nem sokat lehet tudni.

Mileva Marić
Mileva Marić

Mileva és Einstein 1903-ban kötött végül házasságot, majd Albert állást kapott Svájcban. Egy év múlva, megszületett fiuk Hans, majd 1910-ben Eduard. Boldogságuk nem volt felhőtlen, a nőn eluralkodott a depresszió és a féltékenység. Házasságuk teljesen megromlott, majd 1914-ben különváltak, és a válás után Einstein elvette akkori szeretőjét, aki egyben az unokatestvére is volt. Mileva a későbbiekben a skizofréniában szenvedő kisebbik fia mellett maradt, ápolta őt és rendszeresen látogatta az intézetben. Milevanak az Einsteinnel való házassága alatt, számos elvárásnak kellett megfelelnie, például hogy férje ruháit mindig tisztán és rendben kellett tartania, kötelező volt a naponta háromszori étkezés, az elkezdett beszélgetéseket, mindig be kellett vele fejezni, és ha arra kérte feleségét, hogy hagyja el dolgozószobáját, akkor a nő azonnal elvonult. A feleségnek lekellett mondania, hogy férje otthon legyen vele és a közös utazásokról is. Mileva elfogadta a feltételeket, mégsem lett sikeres és hosszantartó a házasságuk.