Akusztikai tulajdonságok befolyásolása szerelt szerkezettel

A középületekben már teljesen megszokott a különféle szárazépítés, amíg ugyanez a lakóépületekben inkább csak a tetőtér-beépítés szerkezeti elemeként jelenik meg, holott számos akusztikai értelemben előnyös szerkezet készülhet ily módon egy lakáson belül, vagy akár lakások között. Ezzel a remek technológiával rengeteg előnyhöz lehet jutni!

[wp_ad_camp_1]

A gipszkartonos szerkezetek igen ismertek ma már széles körben, de mellett napjainkban többféle építőlemez is létezik, amelyekkel pedig jobb akusztikai teljesítmény érhető el. Az egyik legjobb alternatíva a nagyobb testsűrűségű Vidiwall, ami cementkötésű aquapanel lemezek és gipszkarton lemezek együttese. Ez a remek termék a legkülönbözőbb akusztikai hatás elérésére is képes. Az anyagválasztás mellett természetesen nagyon fontos a megfelelő szerkezeti típus kiválasztása is. Ehhez persze gondos akusztikai tervezés is szükséges, épp úgy, mint ahogyan a kivitelezés alapossága, illetve a kivitelező hozzáértése is.

Vidivall gipszrost
Vidiwall gipszrost

A gipszrost, avagy a Vidiwall megoldás, valamint a cementkötésű vagy speciális gipszkarton lemezből épített szerkezetek már kifejezetten alacsony frekvenciájú hangoknál is jelentős hangszigetelő képességgel bírnak. E válaszfalak, egy megkettőzés után, már képesek teljesíteni az igényes lakások vagy szállodai szobák közötti elválasztás követelményeit, sőt a legmagasabb akusztikai elvárásokat is.

Az ilyen jellegű termékek a falak utólagos szigetelésére is alkalmasak. Ilyen esetben a meglévő falakat az akusztikai feljavítás érdekében szárazvakolattal, előtéthéjjal és előtétfalakkal lehet kivitelezni. Az ilyen szerkezeteknél azt is fontos tudni, hogy minél nagyobb felülettömegű építőlemezekből, illetve minél több réteggel épülnek, annál jobb lesz a javítás hatásfoka is.