A világ leghosszabb folyója hol található?

Hosszú távú vita folyik arról, hogy mi a világ leghosszabb folyója, ennek az évszázados rivalizálásnak a középpontjában az Amazonas és a Nílus található. A Guinness-rekordok könyve szerint a címet hivatalosan a Nílus birtokolja, amelynek fő forrása a közép-afrikai Victoria-tó.

[wp_ad_camp_1]

A világ leghosszabb folyója és annak teljes leírása megtekinthető az axa-assistance.hu weboldalon, tehát nem fogja megbánni ha ide látogat, hiszen rengeteg hasznos információval gazdagodhat. Burundi legtávolabbi patakjától mérve a Nílus 4160 mérföld hosszú. A Nílus vizein tizenegy ország osztozik: Tanzánia, Uganda, Ruanda, Burundi, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Kenya, Etiópia, Eritrea, Dél-Szudán, Szudán és Egyiptom. Míg a Nílus a Földközi-tengerbe, az Amazonas az Atlanti-óceán déli részébe áramlik. Hogy ezek közül melyik hosszabb, az továbbra is definíció kérdése. 1971-ben fedezte fel az Amazonas valódi forrását Loren McIntyre, aki azt állította, hogy a folyó Peru déli részén, a hóval borított Andokból származik. Az Amazonasnak több torkolata van, amelyek a tenger felé szélesednek, így a folyó pontos vége bizonytalan.

Ha azonban a Par-torkolatot (a legtávolabbi torkolatot) elismerik, az Amazon hozzávetőlegesen 4.195 mérföld hosszúságú lenne – ami az Amazonast a világ leghosszabbjává tenné. A 3914 mérföld hosszúságú kínai Jangce-folyó nemcsak a világ harmadik, hanem Ázsia leghosszabb folyója is. A Jangce vízgyűjtőjén Kína, a világ legnépesebb országa lakosságának egyharmada található. Amennyiben többet tudna meg ezekről a folyókról keresse fel az axa-assistance.hu weboldalt és itt a szeme elé tárul minden információ amit valaha keresett a világ leghosszabb folyójáról. Weboldalunkon azt is megtudhatja, hogy látogathatja fel ezeket a folyókat, ha utazni vágyik.