A vaszabi, vagy japán vízitorma

Rengeteg különféle gyümölcs, zöldség, fűszer, növény létezik a világon, melyek közül néhányat jobban ismerünk és néhányat kevésbé. Ez természetesen amiatt van, mert azok a zöldségek, gyümölcsök, növények, amik nálunk megteremnek, azokat használjuk fel különféle ételekhez és azokhoz “szoktunk hozzá”.

[wp_ad_camp_1]

A vaszabi vagy másik nevén japán vízitorma vagy japán zöld torma a káposztafélék családjába tartozó kétszikű növény, melynek gyökerét fűszerként használják. Egy igen kényes növényről van szó, ezért is termesztik az egyik legjobb termelővidéken Tokió mellett. A vaszabi növényt nem száraz termőtalajban, hanem a hegyi patak folyómedrében termesztik, így a növény kizárólag a legtisztább, ásványokban gazdag vízhez jut hozzá. Nagyon csípős íze van, ezért vigyázni kell vele. Két fajtája ismert a szava-vaszabi és a hatake-vaszabi. A szusi egyik alap ízesítője, de készítenek belőle szószt halételek mellé felszolgálva. Mindezek mellett rizses, halas ételekhez, saláta öntetek ízesítéséhez is kiválóan illik. Hazánkban por és paszta formában kapható.

Wasabi
Wasabi

Kulináris használata mellett a vaszabi gyógyhatásáról is ismert. A Japánok már évezredek óta használják a nyers ételeikhez fertőtlenítő hatása miatt. A belőle kivont vegyületek gyógyászati értékeikről először a tizedik században készült dokumentáció. Kiváló antioxidáns forrás és rákölő hatóanyagokat is tartalmaz. Antibakteriális hatása is régóta ismert. Alkalmazható általános fertőzések, fekélyek, orr-és arcüreggyulladás esetén. Gyulladáscsökkentő hatása miatt, ízületi gyulladások, asztma, allergia, anaflaxia esetén is nagyon hasznos az alkalmazása. Kifejezetten jó hatással van az emésztésre, növeli az étvágyat és tele van C-vitaminnal, ami szintén erősíti az immunrendszert.