A tűzijáték eredete

A tűzijáték minden eseményt nagyon széppé, varázslatossá és különlegesség tud varázsolni. Manapság egyre több eseményen találkozhatunk vele, ám szilveszterkor alkalmazzák a legtöbben az új év köszöntésére.

[wp_ad_camp_1]

A tűzijáték eredete Kínához köthető és igen régi találmánynak nevezhető, mivel a feltalálása több mint 2000 évre vezethető vissza. Viszont a feltalálása nem szánt szándékkal történt, sokkal inkább köthető egy véletlenhez. A feltaláló nem egy kémikus volt, hanem sokak meglepetésére egy szakács, aki a konyhában összekevert szenet, ként és salétromot. Ez a keverék begyulladt majd eléget. Miután megtetszett a folyamata, akkor ezt követően bambuszcsőbe töltötték és így élvezték a varázslatot. Viszont más feljegyzéseket is találni a tűzijáték eredetéről, miszerint a 9. századhoz köthető, illetve más adatok szerint Indiából származik, így elég nehéz eligazodni. A kínai feljegyzések szerint a tűzijáték és durrogtatás 1000 évvel ezelőtt kezdődött, melynek feltalálását a kínai emberek minden év április 18.-án ünnepelnek meg.

Tűzijáték
Tűzijáték

Az effajta durrogtatásról az akkori és mostani emberek úgy vélekednek, hogy megvédi őket a gonosz szellemektől. Ugyanis azon a nézeten vannak, hogy a kísértetek félnek a pufogástól és durrogástól. Ezeket a robbantgatásokat ma is nagy előszeretettel alkalmazzák születésnapokon, esküvőkön, illetve még halálesetek alkalmával is. Ezen felül még a Kínai újév megünneplésre is jellemző, épp úgy mint más kultúrák ünneplésekor is. Hiszen ezzel igyekeznek elűzni a gonosz szellemeket újévből. A tűzijátékok gyártásában alkalmazott feketelőport elsősorban katonai célokra alkalmazták a különféle fegyvereknél. Majd később az Olaszok voltak az elsők akik ezt a bizonyos feketelőport a tűzijátékok gyártására kezdték alkalmazni.