A tökéletes pázsit titkai

A tavasz beköszöntével a virágok és bokrok mellett a kert legnagyobb ékessége a zöld pázsit. Minden kerttulajdonos álma, a hibátlan, smaragd színű gyep, azonban csak kevesen tudják, milyen eszközök és módszerek szükségesek ahhoz, hogy a szomszédok is a pázsit csodájára járjanak.

[wp_ad_camp_1]

A kertészek szerint ahhoz, hogy gyönyörű legyen a pázsitunk, csupán néhány dologra kell odafigyelni és ezek különösebb szakértelem nélkül is elvégezhető feladatok. Ilyen a rendszeres fűnyírás, amivel arra késztetjük a füvet, hogy vastagabbra nőjön, azaz, minél inkább kiszorítsa a gyomokat. A fűnyíró pengéjének azonban mindig élesnek kell lennie, így nem sérti a fűszálakat és nem teszi ki őket a fertőzés veszélyének.

Pázsit
Pázsit

A füvet nem kell túl alacsonyra vágni, különben nagyon megnő a vízigénye és több gyomirtó szerre lesz szükség a karbantartásához. Nem véletlen, hogy a golfpályák nagyon alacsony füve napi szintű gondozást igényel, ezt azonban nem sok kerttulajdonos engedhetné meg magának. Érdemes alkalmazni az ún. egyharmados szabályt, azaz úgy beállítani a fűnyíró pengéjének magasságát, hogy a fűszálaknak csupán a felső egyharmadát vágja le.

Öntözést a fű ritkán igényel, viszont akkor mélyen célszerű lejuttatni a nedvességet a talajba. Hogy a pázsitnak mikor van szüksége vízre, azt egyszerűen letesztelhetjük. Próbáljunk meg egy vékony vasrudat lenyomni a talajba és ha ellenállásba ütközünk, eljött az öntözés ideje. Ha a fűszálak enyhe kékes árnyalatot mutatnak vagy a lábnyomunk sokáig meglátszik a gyepen, szintén érdemes a vizet pótolni.