A szívroham károsodását csökkentik az árnyékolt őssejtek

A Rice Egyetem és a Baylor Orvostudományi Főiskola (BCM) biomérnökei és sebészei bebizonyították, hogy az őssejtek új biológiai anyaggal történő árnyékolása javítja a sejtek képességét a szívroham által okozott szívsérülések gyógyítására. „Sajnos sok sejt elpusztul az átültetés után” – mondták a kutatók.

[wp_ad_camp_1]

„A kutatók kezdetben azt remélték, hogy az őssejtek szívsejtekké válnak, de ez nem tűnik valószínűnek. Ehelyett a sejtek gyógyító tényezőket bocsátanak ki, amelyek lehetővé teszik a sérülés helyreállítását és csökkentését. Ennek az árnyékolt terápiás megközelítésnek a felhasználásával arra törekedtek, hogy javítsák ezt az előnyt azáltal, hogy hosszabb ideig és nagyobb számban működik”. Néhány MSC vonalat jóváhagytak emberi felhasználásra, de a kutatók szerint a transzplantátum elutasítása hozzájárult azok életképességének hiányához a kísérletek során. „Allogén jellegűek, vagyis nem ugyanattól a címzettől származnak” – mondták. „Az immunrendszer idegennek látja őket. És ráadásul az immunrendszer nagyon gyorsan megrágja és kitisztítja őket.”

A csapat évekig olyan kapszulázási technológiákat fejlesztett ki, amelyeket kifejezetten a test immunrendszerének aktiválására terveztek. A Sigilon Therapeutics társalapítója, egy Cambridge-i, Massachusetts-i székhelyű biotech cég, amely beágyazott sejtterápiát fejleszt krónikus betegségek kezelésére szintén hozzájárult a kutatáshoz. A Sigilonnak a hemofília kezelésével kapcsolatos vizsgálatai várhatóan idén használhatóak lesznek a klinikákon. „Az immunrendszer nem ismeri fel a hidrogéleket idegenként, és nem indít reakciót a hidrogél ellen” – mondták a kutatók. „Tehát betölthetjük az MSC-ket ezekben a hidrogélekben, és az MSC-k jól élnek majd a hidrogélekben. Ugyanazokat a reparatív tényezőket választják el, mint általában, és mivel a hidrogélek porózusak, a sebgyógyító tényezők csak diffundálnak.”