A só nemcsak ízesítésre jó!

Tény, hogy számtalan fűszerrel ízesíthetjük az ételeinket, azonban a sót, illetve a sót tartalmazó ételízesítőket garantáltan nem hagyjuk ki főzés közben. A só egészségügyi hatásait még most is sokan vitatják, ugyanis, míg egyesek szerint a túl sok sóbevitel magas vérnyomást, valamint ennek szövődménye képpen komoly szív- és érrendszeri problémákat okozhat.

[wp_ad_camp_1]

Mások úgy vélik, a szervezetünknek igenis nagy szüksége van a sóra az optimális működéshez, és, ha ezt mégis megvonjuk magunktól, annak igencsak kellemetlen következményei lehetnek. A só külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható. Egészséges ember csak árt magának azzal, ha nem fogyaszt elegendő mennyiségben sót. Kétségtelen, hogy vannak olyan betegségek, amelyek megléte mellett már nem javallott a nagymértékű sóbevitel, de ez nem jelenti azt, hogy magának a sónak bármilyen károsító hatása lenne. Felhasználási területei szinte véget nem érőek, hiszen nemcsak testi, de lelki egészségünk fenntartásában is segítenek. A só egyebek között az asztmások számára is elképesztően hasznos lehet, sőt, akár az ilyenkor használatos inhalációs-spray helyett is tökéletesen alkalmazható, roham esetén elég, ha teszünk a nyelvünkre egy kevéske sót és iszunk rá néhány pohár vizet. A közhiedelemmel ellentétben a só nem árt az egészséges vesének, sőt, sokat segít a szerv savtúltengésének csökkentésében. Ha jó erőben szeretnénk lenni, akkor semmiképp se minimalizáljuk a napi sóbevitelt, a só ugyanis elengedhetetlen az erőnlét és az izomzat fenntartása szempontjából.

Só

A megfelelő sófogyasztás segít megelőzni a szívritmuszavarokat, valamint kulcsszerepe van a vérnyomás szabályozásában is. Érdemes szem előtt tartani a megfelelő só-víz arányt, ha például rengeteg vizet iszunk de kevés sót viszünk be a szervezetünkbe, akkor megnőhet a vérnyomásunk.

A sónál fontos szerepe van a szerotonin és a melatonin optimális szinten való tartásában, éppen ezért nagymértékben kihat a hangulatunkra és a személyiségünkre. Mivel a depresszió esetén felírt Lítium tulajdonképpen sópótlóként funkcionál, így a só elősegíti az érzelmi stabilitást is. Külsőleg is nagy hasznát vehetjük, ha például a fürdővizünkbe is teszünk, a só ugyanis megszépíti akár az aknés bőrt is, valamint felveszi a harcot a baktériumok és gombák ellen is. Fogyasszunk tehát elegendő sót, éljünk számos felhasználási módjával, hogy kívül-belül kiválóan érezzük magunkat a bőrünkben!