A prémium üzemanyag jobb, mint a hagyományos?

A prémium üzemanyagokról rengeteg mítosz kering, hiszen a legtöbben ha meghallják a prémium szót, akkor az jut eszükbe, hogy a termék felsőbbrendű és magasabb minőségű más termékeknél, ez viszont nem feltétlenül igaz. A prémium megnevezés viszont csak szándékos megtévesztés a benzinkutak és üzemanyag gyártók részéről, valójában viszont nem sokat jelent.

[wp_ad_camp_1]

Annak ellenére, hogy az üzemanyag gyártók azt akarják önnel elhitetni, hogy a nagy oktánszámú üzemanyag valamilyen különleges finomítási eljáráson ment keresztül ami megőrzi a motor tisztaságát, ez nem így van, sőt, a törvény előírja, hogy minden üzemanyag, nemcsak a prémium, hanem a szokványos üzemanyag is valamilyen mosószert tartalmazzon, ami megvéd a korrózió ellen. Az egyetlen fontos különbség a prémium és a megszokott üzemanyag között az az, hogy a prémium gáz kevésbé égethető, mint a szokványos üzemanyag.

Mindennek köze van a motorütéshez, ami egy olyan jelenség amely során a motor hengerében levő levegő-üzemanyag keverék önmagában meggyullad a dugattyú összenyomásából és nem a gyújtógyertyából. Mindannyian ismerjük azt a mondást, hogy minden az időzítésen múlik, nos ez igaz az autókra is. Nagyon fontos tehát, hogy a motor minden hengerében levő üzemanyag-keverék a megfelelő pillanatban meggyulladjon, és a legmegfelelőbb pillanat az, amikor a gyújtógyertya meggyullad. Ha a keverék saját maga meggyullad még ezelőtt, akkor az problémákat is okozhat.