A pisai ferde torony története

Olaszország és városai a maguk nemében egyedülállóak. Elég belegondolnunk, hogy ha e vidékre ellátogatunk, mennyi érdekes látnivaló vár bennünket. Többek között Velence a hajóváros, Róma minden idők legnagyobb fővárosa, Firenze mint a múlt elképesztő találmányainak fellegvára és Pisa, ahol a híres ferde torony a legnagyobb látványosság.

[wp_ad_camp_1]

A pisai ferde torony építése 1173-ban kezdődött meg Pisa városában. Építése 200 évig tartott, és már az alkotás ideje alatt is építészeti csodának számított. Pisa a XII. században az olaszországi városállamok fénykorában igen előkelő helyen szerepelt és gazdagsága vetekedett Genovával és Firenzével. A fényűzés ezen időszakban egy-egy város nagyságát mutatta meg, így Pisa város honatyái és polgárai a meglévő Dóm mellé jóváhagyták egy harangtorony építését. A tervezők a toronyépítéséhez a carrarai márványt választották. Az első három oszlopsor megépítése után a torony váratlanul megdőlt.

Pisai ferde torony
Pisai ferde torony

Ez a gyenge alapozásnak és a rossz talajnak volt köszönhető. A tervező Pisano testvérek valószínűleg nem vették figyelembe a tervezéskor a talaj gyenge jellegét. Így Olaszország egyik leghíresebb épülete a mérnöki hibáknak köszönheti hírnevét és azt, hogy a mai napig turisták ezrei keresik fel. Pisa városa – a három szint megépülése után – állandó háborúba keveredett, így a torony építését csak 1272-ben folytatták. Ekkor újabb négy szint mellett döntöttek. Azonban ismét közbeszólt a háború, így csak 1372-ben sikerült befejezni a pisai ferde torony építését.

A torony 56 méter magas lett, átmérője pedig 15,5 méter. Az elhúzódó építkezésnek köszönhetően a tornyon megfigyelhetőek a korszakváltások. A XVII. századig hét darab harang kapott helyet a toronyban. A torony befejezése után a mérnökök szélmalomharcot vívtak a torony dőlésének megállítása érdekében. Az 1980-as évekre a torony dőlése elérte a négy métert, így le kellett zárni. Az olasz kormány által megbízott nemzetközi építész csapat megfeszített munkával 2003-ra megalította a torony dőlését, és így további 300 évvel megnövekedett a torony élettartama.