A növényi vegyület képes harcolni a szemrákkal

A népszerű mocsári magyal növényben lévő anyag megállíthatja a szemrák kialakulását. A tudósok korábban azt hitték, hogy ezek az eredmények lehetetlenek. Az American Cancer Society szerint a szemrák túlélési aránya általában magas. Ha azonban metasztatikussá válik – vagyis amikor a rákos sejtek tovább terjednek és máshol jelennek meg a testen, több daganatot képeznek – ez az arány jelentősen csökkenhet.

[wp_ad_camp_1]

Ezért döntő fontosságú a szemrák előre haladásának lelassítása. A németországi kutatók úgy vélik, hogy talán találtak egy módszert és ez egy növénynek köszönhető. A mocsári magyal Koreából származik. Élénkvörös gyümölcse ideális dekoráció, különösen az ünnepi időszakban. Ennek a népszerűségnek köszönhetően a tudósok részletesen megvizsgálták a részeit. „Az anyag gátolja a sejtekben a molekulák fontos csoportját, a Gq fehérjéket” – magyarázza Dr. Evi Kostenis, a Bonni Egyetem Gyógyszerbiológiai Intézetéből. Ezek a fehérjék hasonlóak a vészhelyzeti központhoz. Amikor egy jel aktiválja őket, be- és kikapcsolhatják a sejtek anyagcsere útjait. Ez azonban csak rövid ideig történik, ami után a cella visszatér normál állapotába. A levelek olyan baktériumokat tartalmaznak, amelyek az FR900359 (FR) nevű természetes rovarirtó formát eredményezik.

A szemrák egy speciális formája, az uveal melanoma során a két Gq-fehérje állandóan aktív marad. Az ezt okozó mutáció a sejtek folyamatos megosztását eredményezi. A tudósok már tudják, hogy az FR megállíthatja a Gq fehérjék aktiválódását azáltal, hogy befogja őket. A kutatók azonban azt találták, hogy az FR megállíthatja a sejtek megosztását. Ez meglepő volt, mert a tudósok úgy vélték, hogy az FR figyelmen kívül hagyja az aktivált Gq fehérjéket. Ezért „lehetetlennek tűnt”, hogy az anyag mutált fehérjékben működhet, elmagyarázza Dr. Evelyn Gaffal, a Magdeburgi Egyetemről. A következő lépés az lesz, hogy az FR csak a tumorsejteket célozza meg.