A nemesfémek elektronikai hulladékból történő visszanyerése

Az Iowa Állami Egyetem mérnökei a természet munkájából inspirálódva, hogy a barlangokban tüskés struktúrákat építsenek, olyan technológiát fejlesztettek ki, amely képes tiszta és nemesfémeket kinyerni régi telefonjaink ötvözeteiből és egyéb elektromos hulladékokból.

[wp_ad_camp_1]

Ellenőrzött oxigénellátást és viszonylag alacsony hőmérsékletet használva a mérnökök azt mondják, hogy egy fémet úgy tudnak lekeményíteni, hogy a legreaktívabb alkatrészeket lassan a felszínre viszik, ahol sztalagmit-szerű fémoxid-tüskéket képeznek. Ezáltal a legkevésbé reaktív komponensek maradnak egy tisztított, folyékony magban, amelyet rideg fémoxid-tüskék vesznek körül, hogy „úgynevezett” hajó a palackban szerkezetet hozzanak létre – mondta Martin Thuo, a kutatási projekt vezetője és az Iowa Állami Egyetem anyagtudományi és mérnöki docense. „A fém megolvadásakor kialakult szerkezet analóg a töltött barlangszerkezetekkel, például sztalaktitokkal vagy sztalagmitokkal” – mondta Thuo. „De a víz helyett oxidációt használunk ezeknek a szerkezeteknek a létrehozásához.”

Az egyetemi alapok és az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának kisvállalkozás-innovációs kutatási támogatása biztosította a technológia fejlesztését. Thuo megjegyezte, hogy ez a projekt pontosan ellentétes kutatócsoportjának a hőmentes forrasztás kifejlesztésével kapcsolatos korábbi munkájával. „Hőmentes forrasztással szerettük volna összeállítani a dolgokat” – mondta. Thuo és a kutatócsoportban dolgozó mérnökök pontosan azt akarják ellenőrizni, hogy az ötvözet alkatrészei hogyan és hol esnek szét, vagy hogyan oszlanak meg.  A mérnökök cikkükben pontosabb leírást kínáltak: „Ez a munka bemutatja a fémek felületi oxidációjának szabályozott viselkedését és annak potenciálját új részecskeszerkezetek tervezésénél vagy tisztításánál.