A megfelelő nyílászárók nagyon lényegesek

Amikor házat építünk, vagy felújítjuk otthonunkat nagy figyelmet kell fordítanunk arra, hogy milyen nyílászárót válasszunk. A ház vagy lakás megfelelő hang és hőszigeteltsége függhet a felszerelt nyílászáróktól.

[wp_ad_camp_1]

Milyen nyílászárókat válasszunk otthonunkba? A nyílászárók kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kell vennünk ezért nem is olyan egyszerű meghozni a legjobb döntést. Először is ne a legolcsóbb ajtót vagy ablakot válasszuk, ugyanis ha rosszul választunk, akkor néhány év alatt nem takarítunk meg energiát, sőt akár még több költséget is kell fizetnünk, mert az ablaknak nem jó a hőszigetelése, stb. Nagyon lényeges tehát, hogy olyan ablakot válasszunk, aminek a lehető legjobb a hőszigeteltsége. Ezt az értéket, U értéknek nevezik, és egy jó hőszigeteltségű ablak beépítésével, akár megspórolhatjuk a fűtési költség 30%-át is. Ez függ attól is, hogy az üveg hány rétegű (2 vagy 3). A nyílászárók készülhetnek fából, fémből vagy műanyagból. Természetesen mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai is.

Nyílászáró
Nyílászáró

Lényeges szempont az esztétikum és, hogy a nyílászárók színe passzoljon a ház színeihez. Nem utolsó szempont a költségvetés sem, de a lényeg, hogy minőségi nyílászárót vásároljunk. A fa ablakok tartósak, jó a hőszigeteltségük, állandó felületkezelést igényelnek és közepes, illetve magas árak között mozognak. A fém ablakok nagyon tartósak, nem annyira jó a hőszigetelő képességük, nem vetemednek, igénylik a mozgó alkatrészek évenkénti kenését és nagyon magas árban vásárolhatók meg. A műanyag ablakoknak jó a hőszigetelő képessége, tartósak, nem vetemednek, igénylik a mozgó alkatrészek évenkénti kenését, alacsony vagy közepes árban mozognak. Ahogy a fentiekből is láthattuk nagyon sokat számít, hogy figyelembe vegyünk bizonyos szempontokat mielőtt nyílászárókat vásárolunk.