A Leishmania parazitákkal fertőzött kutyák vonzóbb illatúak a nőstény homoklegyek számára

A kutatók szerint a Leishmania parazitával fertőzött kutyák vonzóbb illatúak a női homoklegyek számára, mint a hímek számára. A PLOS Pathogens-ben megjelent tanulmányt Gordon Hamilton, a Lancaster Egyetem professzora vezeti.

[wp_ad_camp_1]

Brazíliában a Leishmania infantum parazitát a fertőzött nőstény Lutzomyia longipalpis homoklegyek harapása továbbítja. Világszerte több mint 350 millió embert fenyeget a leishmaniasis, évente akár 300.000 új eset is előfordulhat. Csak Brazíliában évente megközelítőleg 4500 haláleset következik be a betegség zsigeri formájából, és a 15 évesnél fiatalabb gyermekek nagyobb valószínűséggel érintettek. A leishmania parazitákat a fertőzött kutyák harapás közben legyekkel továbbítják az emberekre. A zsigeri leishmaniasis a belső szerveket érinti, és nem kezelhető. Mivel csak a nőstény homoklégy szállítja a parazitát, a kutatók meg akarták érteni, hogy a fertőzés a kutyákat vonzóbbá teszi-e a rovarok számára. Gordon Hamilton, a Lancaster Egyetem professzora elmondta: „Ebben a tanulmányban kimutattuk, hogy a fertőzött kutyaszag sokkal vonzóbb, mint a nem fertőzött kutyaszag a nőstény homoklegyek számára. Csak a nőstények képesek továbbadni a kórokozót, és a hím homoklegyeket, amelyek nem közvetítik a parazitát, nem befolyásolja a megváltozott szag.

„Ez a világos különbség a nőstény és hím homoklégy vonzerejében arra utal, hogy a nőstényeket elsősorban a parazitákkal fertőzött gazda vonzza, és ez fokozott fertőzéshez és a parazita terjedési lehetőségeihez vezethet.” A kutatók korábban azt találták, hogy a Leishmania parazitákkal fertőzött kutyák más illatúak, mint a nem fertőzött kutyák. Hamilton professzor elmondta: „A házi kutyák jelentik a fertőzés középpontját, ezért fontos megérteni, hogy a fertőzés miként befolyásolja a kutyák vonzerejét a rovarok vektora szempontjából, a betegség epidemiológiájának megértésében, és új kontroll- és diagnosztikai módszereket kínál.”