A legértékesebb ásványok a világon

Bizonyára senkinek sem kell bemutatni, hogy a lányok egyik legjobb barátjának a gyémánt nevezhető. A média folyamatosan azt közli, hogy korlátozott a mennyisége és így igazi ritkaságnak számít. Ám ez nem feltétlen van így, sokkal inkább nevezhetjük ezt egy kis félrevezetésnek, hogy magas áron tudják értékesíteni.

[wp_ad_camp_1]

Kevesen tudják, de a gyémánttól sokkal ritkább drágakövek is találhatóak. A harmadik legritkább drágakőnek a Serendibitet nevezhetjük, melynek értéke 1,8-2 millió dollár/karát. A különlegessége abban rejlik, hogy majdnem 100 éven keresztül csak 3 csiszolt formáját ismerték. Ezek a darabok mind Sri Lankáról származnak. Majd 2005-ben Mogok régióban Myanmarban újabb lelőhelyeket fedeztek fel. A kő színét a ciánhoz hasonlították. Az extrém ritkaság a kalcium, magnézium, alumínium, szilikon, bór és az oxigén kombinációjából tevődik össze. A második helyen a piros gyémánt néven ismert drágakőáll, melynek értéke eléri a 2 millió dolláros értéket karátonként. Az összes színes gyémánt ritkaságnak számít, ám egyik sem olyan különleges, mint a piros színű. Ma az egész földön kevesebb, mint darabot tartanak nyilván.

Az mellett, hogy igen kevés van belőle még a legtöbbeknek a súlya is igen kevés, hiszen alig érik el a fér karátot. De meg kell említeni azt is, hogy van három darab, amely 5 karát. feletti. A legnagyobbnak külön neve is van, az pedig a Moussaieff Red, amely 5,11 karát. Az első piros gyémántot 1987-ben értékesítették 926.000 dolláros karát áron. Majd 20 év kellett, ahhoz, hogy ezt a rekordot megdöntsék, ugyanis egy liláspiros színű gyémántot 2,6 millió dollárért adtak el. A gyémánt 2,26 karátos volt, így 1,15 millió dolláros karátos áron kelt el. Az első helyen pedig a Jedeite áll, melynek értéke 3 millió dollár/ karát. A legritkább drágakőnek számít. A legjobb minőségű jedeite Myanmar-ban található.