A különféle kiegészítőktől válik a munkavédelem valóban hatékonnyá

Egyes ágazatokban sokkal magasabbak a munkahelyi balesetek kockázata, éppen ezért ezeken a területeken elengedhetetlen a fokozott figyelem. Azonban a körültekintés önmagában még nem feltétlenül elégséges, hiszen elég egyetlen apró hiba és már meg is történt a szerencsétlenség. Különösen igaz ez az állítás például az építőiparra nézve, ahol akár egy rossz mozdulat is katasztrófához vezethet.

Nem kérdés tehát, miszerint a munkavédelem kérdéskörére ezeknél a kivitelezéseknél kiemelt hangsúlyt kell fektetni. Ez a folyamat két fő részből tevődik össze. Elsőként a Munkaügyi Minisztérium erre vonatkozó rendeletét kell vizsgálni, ebből ugyanis világosan kiderül, miszerint a munkavédelem és az ahhoz kapcsolódó eszközök beszerzése a felelős műszaki vezetés hatáskörébe tartozik. Azaz munkaadóként a mi feladatunk biztosítani a szükséges felszereléseket, valamint a minden részletre kiterjedő oktatást is. Utóbbi természetesen kiszervezhető és a legfontosabb tudásanyag átadását egyébként is tanácsos jól képzett szakemberre bízni.

Ezzel szemben a munkavédelem gyakorlati részét már saját magunknak kell megszervezni. Ennek a legfontosabb része a megfelelő felszerelések beszerzése, ami időnként komoly kihívást jelenthet. Tudniillik a szabványos kiegészítők önmagukban még nem feltétlenül elegendők. Természetesen nem létezik hatékony munkavédelem sisak, vagy épp kesztyű nélkül, miként az optimális lábbeli megválasztásával is nagyon sokat tehetünk a balesetek elkerüléséért. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról sem, miszerint maga a környezet is komoly kockázati tényezőt jelent. Ezért nagy hangsúlyt kell fektetnünk a kiálló, hegyes betonacélvégek takarására, miképp a munkavédelem szempontjából kiemelt kockázatú területek jelölése sem maradhat el.