A kanapé – avagy a nappali éke

Reméljük még sosem kellett megtapasztalnia, milyen az, amikor egy rosszul kiválasztott kanapé hosszú időre bosszússá teszi a számos kellemetlenség miatt. Éppen ezért, akárcsak egy autó esetében, érdemes tájékozódni a piaci kínálatot illetően. Nem csak a szín a lényeges, ennél egy jóval komplexebb döntésről van szó.

[wp_ad_camp_1]

Kanapé vásárlás előtt sokszor bele sem gondolnak a vevők, hogy nem csak a szín, a méret a lényeges szempont a vásárlás, hanem egyéb kritériumokra is oda kell figyelni, hogy valóban a számunkra megfelelő ülőgarnitúrával térjünk haza. Például abban az esetben, ha a kanapét nem csak ülésre, hanem egyéb funkciókra is használjuk. Ha a kanapét vendégágyként is szeretnénk használni, akkor már eleve releváns, hogy nem a kisebb méretűek közül kell válogatnunk, valamint érdemes körül néznünk a kinyitható kanapék háza táján, hisz valószínűleg erre lesz szükségünk. Ugyanakkor, ha szükséges, ágyneműtartós darabokban is gondolkodhatunk. Ezenfelül persze lényegi kérdés a kanapé mérete, hisz bármilyen stílust, színt, funkciót választhatunk, ha már az ajtóban megakadunk.

Kanapé
Kanapé

 

Nem csak az a lényegi kérdés, hogy az ajtón átjutunk – e a kiválasztott darabbal, hanem hogy a nappaliban mekkora helyet foglal el a kanapé. Sok kanapé egyes részei variálhatók, átszerelhetők, így tudunk a formán változtatni. Sok esetben viszont, főleg a klasszikus daraboknál egy adott formát kell elfogadnunk, vagyis az elrendezést tekintve fix a kanapé mérete. Sarokkanapék esetén fontos figyelni rá, hogy jobb vagy baloldali – e az adott bútor, különben kellemetlen meglepetések érhetnek minket. De, ha nem egyértelmű a helykérdés, esetleg könnyebben el akarjuk képzelni mekkora helyet is fog a kanapé elfoglalni, jó ötlet lehet lécekkel, szalaggal vagy akár dobozokkal kijelölni az általunk kiválasztott kanapé helyét a nappaliban.