Zöldségek az erkélyen vagy teraszon

A városi emberek is szeretnék, hogy ha a zöldségeket nem a piacon vagy a boltokban kellene beszerezniük, hanem csakúgy, mint vidéken a kertből friss zöldséghez juthatnának. Van rá lehetőség, hiszen vannak olyan zöldségek, amelyek cserépben/konténerben is megteremnek, így azokat nyugodtan elültethetjük (akár a törpe,  mini vagy a bébi méretűeket) az erkélyen, illetve a teraszon.

[wp_ad_camp_1]

Ilyenek az alábbi zöldségek:

Sárgarépa: Sárgarépából elsősorban a mini és a bébi répákat érdemes cserépbe ültetni. Ügyelni kell, hogy rendszeresen öntözzük. Természetesen hosszabb sárgarépa is ültethető, ez esetben mély cserépre van szükség.

Hagymafélék cserépben történő termesztéséhez egy zacskó dughagymára illetve kb. 10-12 cm mély cserép szükséges.

Szintén termeszthető bármilyen Paprika, de hogy megfelelően tudjon fejlődni, ezért méretes cserepet/konténert kell választanunk hozzá.

Zöldség erkély
Zöldség erkély

Paradicsom esetén elsősorban a koktél paradicsom termesztése javasolt az erkélyen, amelyhez legalább 12-13 cm mélységű cserépre van szükség, és ügyelni kell arra, hogy bőséges vízigénye van.

Hónapos retek is termeszthető az erélyen, teraszon, esetében azonban arra kell ügyelni a magok elvetése után, hogy a földje mindig nyirkos legyen.

Bab és borsó vetésénél figyelni kell arra, hogy legalább 30 cm mélység szükséges ahhoz, hogy gyökeret tudjon ereszteni, illetve borsóból legfeljebb 6 szem borsót vessünk egy cserépbe, konténerbe.

A cékla  szintén alkalmas arra, hogy ne csak a kertben lehessen elültetni, mert van olyan fajta, amelyik kis helyen is szépen fejlődik. De szintén legalább 30 cm mélységű cserép vagy konténer kell hozzá, hogy kb. hat tövet nevelhessük. Ez a mélység viszont szükséges ahhoz, hogy erőteljes növekedésnek indulhasson.