Zavaró szomszédok – mit tehetünk?

Aki nem egy elszigetelt tanyán lakik, az előbb-utóbb szembesülhet azzal, hogy a szomszédai zavarják a nyugalmát, pihenését. Van, aki hiperérzékeny és egy hangosabb sóhajtás is zavarja, van azonban, akinek jogosak a panaszai.

A polgári jogi szabályok értelmében a tulajdonos a tulajdona használata során tartózkodni köteles minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen szomszédait szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné. Tehát tenni csak akkor tudunk a zavaró szomszéd ellen, ha szükségtelenül zavarónak minősíthető a szomszéd viselkedése, vagyis korlátoz minket tulajdonosi jogainkban. Mindenkit megillet a birtokvédelem joga, a birtokháborításba beletartozik például a zajjal, szaggal, füsttel zavaró lakó esete is. Ha a szomszéd olyasmit tesz, ami zavar minket, érdemes első körben szép szóval megbeszélni. Ideális esetben a szomszéd ezután felhagy zavaró tevékenységével, előfordulhat azonban, hogy a kérés ellenére semmi változás nem történik.

Tartós, gyakori zavaró szomszéd esetén első lépésként a helyileg illetékes jegyzőnél tudunk birtokvédelmet kérni, illetve kérhetjük a zavaró tevékenység megszűntetését és a további jogsértésektől való eltiltást. A jegyző helyszíni szemle során megállapítja a jogsértést és elrendelheti az eredeti birtokállapot helyreállítását, valamint a birtoksértőt eltilthatja birtoksértő magatartásától. Ha a birtoksértő állapot több, mint egy éve fennáll, lehetőségünk van bíróság előtt polgári peres eljárást is indítani és akár kártérítést is követelhetünk a szomszéd ellen, de itt a jogalapnak szükséges meglennie. Érdemes bizonyítékokat gyűjteni, például hangfelvételt készíteni a zajról vagy tanúkat megjelölni, hogy igazunkat bizonyítani tudjuk.