Vitaminok nélkül nincs egészség

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a vitaminok az emberi szervezetben. Minden vitaminnak megvan a saját szerepe, feladata és nem árt ha tudjuk, hogy az adott vitaminok miért jók, hasznosak és elengedhetetlenek az egészséges élethez.

[wp_ad_camp_1]

A b12 vitamin hatása létfontosságú. A B12 vitamin színtelen, szagtalan, vízben oldódik és elengedhetetlen a szervezet számára. Nagy szerepe van a vörösvérsejtek szabályos képződésének a szervezetben, a fehérje- és nitrogén tartalmú vegyületek anyagcseréjében is.  A B12 vitamin leginkább állati eredetű táplálékokban található meg (sertés, tejtermékek, tojás, stb.). Életkortól függően változik az ajánlott napi bevitele a szervezetbe. Átlagosan a serdülőkortól a felnőttkorig naponta legalább két mikrogramm. Az a mennyiség amelyet táplálékkal viszünk be a szervezetünkbe a vékonybélben szívódik fel és ezután kerül a véráramba.

Vitaminok
Vitaminok

Az emberi szervezet vastagbélbelében baktériumok élnek, amelyek szintén termelnek B12 vitamint, de innen nem tud bejutni a véráramba. A B12 vitamin hiánya betegségeket okozhat, ilyen például a vérszegénység. A tünetek hatással vannak a vér- gyomor-, bél- és idegrendszerre is. A vérszegénység egy eléd súlyos betegség lehet és jelei a következők: sápadtság, fáradékonyság. A B12 vitaminnak nagyon sok olyan hatása van, amely jót tesz a szervezetnek. Megelőzhető a vérszegénység, megakadályozza a zsibbadást, fülzúgást; enyhíti a sclerosis ,multiplex tüneteit; csökkenti a szívbetegségek kialakulását; javítja az idegkárosodást, ami a cukorbetegség egyik tünete; szerepe van a táplálék lebontásában; növeli a betegségekkel szembeni ellenállóképességet; erősíti az immunrendszert, stb. Ahogy a fentiekből is láthatjuk, a B12 vitaminnak nagyon fontos szerepe van abban, hogy szervezetünk egészségét megőrizhessük és erősítsük. Próbáljunk meg tehát odafigyelni arra, hogy a napi mennyiség kerüljön be a szervezetünkbe.