Veszélyes növények a kertünkben

A tavasz közeledtével mindenki többet tölt el a szabadban és elkezdi rendezgetni a kis kertet és a veteményest. Sokszor meglátunk egy szépen virágzó növényt és beleszeretünk, nem is gondolva arra, hogy talán rossz döntés a kertünkbe ültetni.

[wp_ad_camp_1]

Ha kisgyerek is tartózkodik az otthonunkban, különös képen érdemes oda figyelnünk a kertünkben található növényekre, mert sok esetben a növények kisebb nagyobb mennyiségben tartalmaznak mérgező anyagokat. Ezért fontos tudnunk, hogy melyik növényekkel kell óvatosan bánnunk. Sok esetben nem csak emberre, de állatokra is veszélyesek lehetnek, olyan növények melyek szebbnél szebb színekben és virágokkal pompáznak. Ilyen például a rebarbara is. A rebarbara levélenyveiből számos finomságot készíthetünk, ellenben a leveleivel, melyből, ha túl sokat fogyasztunk, leállíthatja a veseműködésünket és kockára tehessük az életünket. A csodás virágokkal rendelkező lilaakác szerencsére emberekre nem mérgező, ám az állatainkat, különös képen a kutyákat, macskákat és a lovakat nem árt tőlük távol tartani, mivel rájuk mérgezően hat ez a nővény.

Kert
Kert

Sokunk kedvence, a gyönyörű nagy fehér virágokkal rendelkező liliom és a liliomfélék családjába tartozó növényfélék mind mérgezően hatnak a macskákra. Akár egy kis adag is, ha bekerül, a szervezetükbe rögtön leállhat a veséjük. A tavasz egyik legszebb hírnöke a nárcisz, sok háznál megtalálható. A virágja nem, de föld alatt található gumója, nagyon veszélyes lehet azon kutyák számára, melyek szeretnek kaparászni. A nárcisz gumója, hasmenést, hányást és még akár szívritmus zavart is okozhat. Különös figyeljünk arra, hogy hova ültessük.  A több színben pompázó hortenzia, cianidot tartalmaz. Igaz, ahhoz, hogy mérgezően hason nagyobb mennyiséget kellene elfogyasztani belőle, de azért nem árt óvatosnak lenni vele.