Vegetáriánus vagy Vegán? Ki mit nem fogyaszt?

Amikor ezt a két kifejezést halljuk, hajlamosak vagyunk egy kalap alá venni őket, azt mondván, hogy ők a húst nem fogyasztó népség. Ha ezt tesszük, bizony nagyot hibázunk, hiszen az, hogy sem a vegetáriánusok, sem a vegánok nem fogyasztanak húst csak egy közös pont, de életformájuk sok másban különbözik.

[wp_ad_camp_1]

A vegetarianizmus, mint fogalom, már régebb óta ismeretes, mint a veganizmus. Bár gyökereik hasonlóak, a vegetarianizmus inkább csupán egy étkezési szokást takar, a veganizmus pedig egy új életmódot jelöl. A vegetáriánusok bármilyen állat elpusztításával elkészített táplálék fogyasztását tagadták meg. Egyszerű megfogalmazásban vegetáriánusoknak nevezzük azokat az egyéneket, akik húsféléket nem, de tojást és tejtermékeket fogyasztanak. S hogy a dolog ne maradjon ennyire egyszerű, 3 kategóriába sorolhatjuk a vegetáriánusokat: vannak ovo-lakto-vegetáriánusok, akik csak a húst mellőzik, tojást és tejtermékeket fogyasztanak, lakto-vegetáriánusok, akik sem tojást, sem húst nem fogyasztanak, tejtermékeket igen, és ovo-vegetáriánusok, akik nem mellőzik a tojás fogyasztását, a tejtermékekét a húsét viszont igen.

Vegetarianizmus
Vegetarianizmus

A veganizmus nem csak némi diétát, vagy fogyókúrát jelent, hanem az állatvédelem legmagasabb szintjét, a vegánok ugyanis elutasítják az állatok kizsákmányolásának és kihasználásának minden formáját. Életszemléletük nem csupán az étkezésben mutatkozik meg, hanem más területen is érvényesül, hiszen semmilyen állati eredetű terméket nem használnak, és nem vásárolnak állatkísérletekhez köthető vagy állatokon tesztelt háztartási cikkeket. A fenti leírás is bizonyítja, hogy az ismeretek hiányában bajba kerülhetünk, ha egy Vegán vendégsereg érkezik hozzánk vacsorára.