Védőoltás igen vagy sem

Ma már a modern orvostudománynak köszönhetően, olyan súlyos betegségeket is sikerült szinte teljesen eltüntetni, melyek több 100 millió ember megbetegedését, majd sajnos a halálát is okozták hosszú évek folyamán. Mindezt nem is olyan régen, még a 20. században is jelen volt.

[wp_ad_camp_1]

Többek között ilyen volt a feketehimlő, amely a világszerte több millió áldozatot követelt egészen 1960-as évekig. Magyarországon 50-60 ezer ember betegedett meg évente kanyaróban. Ám a védőoltásoknak köszönhetően a 70-es évekre megszűnt a feketehimlő pusztítása Európában, illetve már évek óta nem regisztráltak járványos gyermekbénulást sem. Ennek köszönhető az is, hogy mára már eltűnt a kanyaró, szamárköhögés, a rubeola és a mumpsz is. Ezt mind köszönhetjük a javuló higiéniai környezetnek és a magasabb orvosi ellátásnak, illetve a védőoltásoknak. A hazánkban ma 14 védőoltással 11 súlyos gyakori betegség védekezünk, melyet a magyar oltási program biztosít számunkra. Ám ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ezek az oltások mellett, még vannak plusz önkéntesen kérhető oltások is, melyek egy része államilag támogatott vagy jobb esetben teljesen ingyenesen felvehető.

Védőoltás
Védőoltás

Ilyen pl. a leánygyermekek esetén a támogatott HPV elleni védőoltás is, vagy a C típusú agyhártyagyulladás elleni védőoltás. A védőoltások, vagy másnéven vakcinák úgy működnek, hogy legyengítik a szervezetünkben megtalálható kórokozókat, vagy éppen azok részeit juttatják a szervezetünkbe. Többek között ennek a hatására a szervezetünk kockázatok nélkül megtanulja, hogyan győzze le a betegséget éles helyzetekben. Ebből következik az, hogy a későbbiekben, azzal szemben is védettek leszünk. Az ilyen vírusokkal szemben, legjobban a kisgyermekek vannak kitéve, akik életkoruk miatt egyes vakcinákat még nem kaphatják meg.