Valeriána a nyugodt alvásért

Nem sok kellemetlenebb dolog van a világon az álmatlanságnál. Az ember csak forgolódik az ágyában, ám minél inkább szeretne elaludni, annál kevésbé jár sikerrel, az órák pedig csak telnek-múlnak, nemsokára megszólal az ébresztő is és akkor aztán irány a munka fáradtan, kialvatlanul, frusztráltan és leverten.

[wp_ad_camp_1]

Mindenkivel megesik néhanapján, hogy csak nehezen tudja álomra hajtani a fejét, azonban ha a probléma krónikussá válik, annak hosszútávon számos negatív hatása lehet a mentális és a fizikai egészségünkre is. Ha a felsorolt tüneteket már túlságosan is jól ismeri, akkor itt az ideje, hogy próbáljon valamilyen megoldást találni erre az idegtépő problémára. Ha háziorvosunk indokoltnak látja, akár valamilyen altatót is felírhat gyorssegélyként, azonban ismerve a gyógyszerek számos mellékhatását, valamint azt a tényt, hogy könnyedén okozhatnak függőséget, jobban járunk, ha adunk egy esélyt a természetes készítményeknek. Ezek közé tartozik például a valeriána is, vagy, közismertebb nevén: macskagyökér. Ezt a kiváló növényt az emberiség immár két ezer éve használja nagy sikerrel.

Valeriána
Valeriána

A macskagyökér nyugtató hatásával már az ókori görögök is tökéletesen tisztában voltak, éppen ezért gyakran használták a valeriánát alvásproblémákra, szorongásos zavarokra, valamint sokszor alkalmazták fájdalomcsillapítóként is. Később az indiánok felfedezték, hogy nem csak belsőleg, de külsőleg is érdemes használni, a macskagyökér ugyanis por formájában kiváló gyógyír a sebekre. Elsősorban azonban azok számára hozhat enyhet és nyugodalmas pihenést, akik alvászavarokkal küszködnek, ezt a növényt tartják ugyanis a leghatékonyabb természetes altatónak, mivel nem csak segít elaludni, de nagymértékben javítja az alvás minőségét is. A valeriána minden esetben a nyugalmunkat szolgálja, éppen ezért alkalmazzuk bátran, ha úgy érezzük, hogy túlságosan feszültek vagy ingerlékenyek vagyunk, de nagy hasznát vehetjük szívidegesség, izomgörcs vagy egy egyszerű migrén esetén is!