Válás – hogyan ne sérüljön a gyerek

A család életében az egyik legszomorúbb pillanat az, amikor a szülők kimondják: már nem szeretnék közösen élni az életüket. A válás nem csak a szülőnek, a gyermeknek is nehéz. Fájdalmas és nagy tapasztalat ez a gyermeknek, akik passzív elszenvedői a különválással járó olykor viharos vitáknak.

A válást képtelenség sérülések nélkül megúszni, de odafigyelve csökkenteni lehet a gyermeket érő traumát. Válás közben is próbáljunk meg partnerek maradni a párunkkal, így tudjuk legjobban elkerülni a lelki sebeket. A gyerek mindent észlel és mindent megérez, felesleges titkolózni előle. Tévedés azt hinni, hogy a kegyes hazugsággal kíméljük a lelkét, vagy kicsi még ahhoz, hogy megértse a dolgokat. Szorongást okozhat a gyermekben, ha nem kapnak választ a kérdéseikre. Fontos, hogy megértse, nem ő tehet szülei válásáról. Érdemes elmesélni neki, mi a helyzet és hogyan lesz tovább, de a válás okát nem vele kell megtárgyalni.

Soha nem szabad a gyerektől azt kérni, hogy válasszon a szülők között. A gyerek az édesanyját és az édesapját is ugyanúgy akarja szeretni. Bármi problémánk is van az ex házastársunkkal, azt ne a gyerekkel osszuk meg, ne szidjuk előtte a volt párunkat és soha ne veszekedjünk előtte. Próbáljunk neki egy kiszámítható napi rutint kialakítani, akár az apánál, akár az anyánál tölti az estét. Éreztessük vele, hogy szeretjük és hallgassuk meg, adjunk neki lehetőséget, hogy elmondhassa, ha valami a szívét nyomja. Bizonyos esetekben szakember segítségét is igénybe kell venni, előfordul, hogy alvási vagy étkezési zavarai lesznek a gyereknek, vagy éjszaka bepisil, nem tud megfelelően koncentrálni, önpusztító dolgokat tesz. Sokféle terápia segíthet a gyermeknek feloldani a benne lévő feszültséget, amit a válás körüli helyzet miatt alakult ki.