Űrutazás a Marsra

Egy ausztrál kutatócsoport olyan szerkezetet hozott létre, mely képes lélegezhető levegőt előállítani. A holland Mars One program elhatározta, hogy 2025-re embereket költöztet a Marsra. A holland vállalkozás már jelölteket keres az utazásra, és ami a legmegdöbbentőbb, hogy az út csak oda szól. Olyanok jelentkezését várják, akik elmúltak 18 évesek, lelkileg stabilak, kreatívak és kitűnő fizikai állapotban vannak. A kiválasztottak kilenc év múlva indulhatnak el a Marsra, de vissza már nem térhetnek, hiszen a Marson nincs kilövő állomás.

[wp_ad_camp_1]

A kiválasztottak a felkészülés keretén belül elvonulnak nyolc évre egy magányos hideg területre, ahol hozzászokhatnak a rideg körülményekhez, amíg a tudósok kitalálják, hogy hogyan lehet életben maradni a Marson. Bár az utazás csak egy irányba szól, döbbenetes módon már most sok a jelentkező, aki nem bánná, ha örökre elszakadna az ismerős körülményeitől és minden ismerősétől, a szeretteitől, miközben a hátralévő életének minden lépését kamerákkal figyelik.

Űrutazás a Marsra
Űrutazás a Marsra

Nem szabad elfelejteni, hogy ez a kalandosnak hangzó utazás egyáltalán nem egyszerű. Az űrutazás nem egy mulatságos kirándulás, hanem komoly megpróbáltatás, ami testi és lelki problémákat hozhat a felszínre, plusz még azok az ismeretlen problémák, amelyekkel a Marson találkozhatnak a kiválasztottak. Az űrhajós út alatt rendszeres a rosszullét és a hányás, kalciumhiány léphet fel, továbbá a test vérszállító rendszere megváltozhat, az utasok elkaphatják az űrutazók nátháját, de akár kozmikus sugárzást is szenvedhetnek.

Farkas Bertalan űrhajós soha nem venne részt a Mars utazásban, mert túlságosan merész vállalkozásnak látja. Nem ért egyet azzal, hogy úgy indítsanak űrhajót, hogy biztosan tudják, nem fog visszatérni. Vajon a program kitalálói vállalkoznának-e az útra? Farkas Bertalan számára egyelőre elképzelhetetlen, hogy tíz éven belül emberek utazzanak a messzi Marsra.