Uniós irányelv a bizalmas üzleti információk védelmére

Jobban összehangolt jogszabályokkal védi az Európai Unió a vállalkozások üzleti titkait és bizalmas információit. Ennek érdekében 2015 végén irányelv javaslatot terjesztett elő az Európai Bizottság.

[wp_ad_camp_1]

A cél egy egységes fogalomrendszer kialakítása, valamint meghatározni a bizalmas információk jogellenes megszerzése (használata és nyilvánosságra hozatala) esetén követendő eljárásokat, lehetséges intézkedéseket és jogorvoslati lehetőségeket. A javaslat kiterjed a szabályok megtartásának ellenőrzésére és természetesen a megszegésük esetén alkalmazandó szankciókra is.

A jobban összehangolt jogszabályok nagyobb védelmet nyújthatnak az uniós vállalkozásoknak, ha azok kellő biztonsággal oszthatják meg információikat. A javaslat arra törekszik, hogy az üzleti titok és bizalmas üzleti információk egységes fogalomrendszerének kialakítása mellett meghatározza az ilyen információk jogellenes megszerzése esetén követendő eljárásokat, lehetséges intézkedéseket és jogorvoslati lehetőségeket is.

Európai Unio
Európai Unio

A harmonizációnak köszönhetően a „vándorló munkavállalók” által történő információ kiszivárogtatásnak is elejét lehet venni. Gyakran eredményez vitát, hogy egy munkavállaló az előző munkahelyén megszerzett tudását a következő munkahelyén felhasználja. A munkavállalók napjainkban egyre növekvő mobilitására figyelemmel, az üzleti titok védelméről szóló irányelvjavaslat harmonizációja jó megoldás lehet az információ védelmére.

A szabályozás a szerzői jogi védelem és a szabadalom védelme közötti űr kitöltésére is irányul, ezek szabályozása ugyanis még a mai napig nagyon eltérő, ez pedig az üzleti döntésekre is hatással van.

A 2014-ben és 2015-ben elvégzett felméréseken és konzultációkon alapuló javaslatot a Miniszterek Tanácsának és az Európai Parlamentnek továbbították rendes jogalkotási eljárás keretében. A proekt végül pozitív elbírálásban részesült és elfogadásra került.