Új módszer a „hideg” daganatok leküzdésére

Nem minden rákos daganat jön létre egyenlően. Egyes daganatok, az úgynevezett „forró” daganatok, gyulladás jeleit mutatják, ami azt jelenti, hogy a rák elleni küzdelemben dolgozó T-sejtekbe vannak beszivárogva. Ezeket a daganatokat könnyebb kezelni, mivel az immunterápiás gyógyszerek felerősíthetik az immunválaszt.

[wp_ad_camp_1]

A „hideg” daganatokban viszont nincs T-sejt beszivárgás, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer nem lép be a segítségért. Ezekkel a daganatokkal az immunterápia kevésbé használható. Ez utóbbi típusú daganat, amellyel Michael Knitz, a sugárzásonkológus és a Colorado Egyetem Rákközpont központjának tagja, Sana Karam foglalkozik a héten megjelent új kutatásban, a Journal for ImmunoTherapy of Cancer folyóiratban. Karitz speciális fej- és nyakrák területén egérmodellekkel dolgozva Knitz és Karam a T-sejtek szerepét vizsgálták a tumor kezelésében. „Azt találtuk, hogy azokat a sejteket elhallgattatják, amelyek általában azt mondják a T-sejtnek: „Hé, itt egy daganat – gyere és támadj rá”- mondja Karam. Csapata megállapította, hogy a szabályozó T-sejtek (Tregs), egy speciális T-sejt-típus, amely elnyomja az immunválaszt, és lényegében azt mondják a T-sejteknek, hogy hagyják abba a rák elleni küzdelmet.

„A tregek általában fontos egyensúlyként szolgálnak az egészséges immunrendszerben” – mondja Knitz. „Megakadályozzák az autoimmun betegséget, és szükség esetén fékezik a T-sejteket. Azonban sok daganat esetén a Treg-ek túlságosan elnyomulnak, így a T-sejt-válasz megáll. A T-sejt inaktiváló gyógyszerek alkalmazása hozzájárulhat az immunválasz fokozásához hideg daganatos betegeknél – állapították meg a kutatók, valamint az a sugárkezelés is jó lehet, amely elegendő sérülést okoz, hogy a dendritikus sejtként ismert immunsejtek a szokásos T-sejteket harci módba állítsák. De ez csak a történet része. A T-sejteknek tudnia kell, mit támadjon meg.