Tyúkszem – kellemetlen, fájdalmas érzés

A tyúkszem sokszor kellemetlen, fájdalmas érzéseket okozhat a pácienseknél, mivel a csont a talppárnára és lábujjakra, ahol ez a kinövés található, járás közben nyomást mér.

[wp_ad_camp_1]

A tyúkszem a bőr mélyebb rétegeiből fejlődik ki. Ez a talpon és a lábujjakon jelentkezik, ami egy megvastagodott elváltozás. Sokszor a tyúkszemet összetévesztik a szemölcsökkel, viszont ennek megjelenése és kezelése is nagyon eltérő. A tyúkszemet és szemölcsöket a legkönnyebben úgy lehet megkülönböztetni, hogy a tyúkszem környékén leginkább találkozhatunk gyulladásos részekkel, amik fájdalmasak. Ez mellett ennek közepe kráter szerűen bemélyedik, ellentétben a szemölccsel, aminek felszíne egyenetlen és kidudorodó.

Tyúkszem
Tyúkszem

A tyúkszem megjelenését számos dolog befolyásolhatja, ilyen a túl szoros cipő, ami összepréseli a lábujjakat, okozhatja a lúdtalp vagy valamilyen régebbi sérülések. A cipők esetében a magas sarkú típusok is okozhatnak problémát, hisz ilyenkor a tyúkszem kedvelt helyére, a talpra nehezedik a legnagyobb nyomás. Ezek mellett olyan betegségekkel is összehozható a megjelenése, mint a cukorbetegség, érelmeszesedés vagy a vérkeringési zavarok. A tyúkszem eltüntetését legtöbben a gyógyszertárakban kapható tapaszokkal oldják meg. Ez sokszor nem a legjobb megoldás, mivel, ha valójában ezt valamilyen ortopédiai probléma okozza, ez csak rövid időre számít jó megoldásnak. Ilyenkor a kiváltó problémát kell először kezelni.  Ezek mellett, ezek a tapaszok csak szalicilsavat tartalmaznak, amik puhítják a bőrt, viszont a vírusra, ami a kinövést okozza, nem hatásos. Ezért a tyúkszem eltüntetése előtt, mindenképp megkell állapítani ennek kiváltó okát. Amennyiben a tyúkszem semmilyen egyszerű megoldással nem távolítható el, akár még sebészi ellátás, illetve fagyasztás is szóba jöhet. Ezt persze orvosnak kell elvégezni, aki előzőleg megállapítja, hogy az eljárás során, semmilyen komplikáció nem jelentkezhet.