Tudnivalók Szerbiáról

Nagyon sokan szeretnek utazni, kirándulni, amikor idejük és pénztárcájuk megengedi. Utazás előtt azért, jó ha tudunk néhány dolgot az adott kontinensről, országról. Az alábbiakban Szerbiáról olvashatunk majd néhány fontos információt.

[wp_ad_camp_1]

Szerbia, hivatalos nevén Szerbia Köztársaság, egy állam Délkelet-Európában. A Montenegróban tartott népszavazás eredménye az volt, hogy megszűnt a szerb és a montenegrói államszövetség. 2006-ban Szerbia is bejelentette függetlenségét, és 2012-ben hivatalosan is jelölték az EU tagállamai közé. Szerbia a Balkán-félsziget északi és középső részén, valamint a Kárpát-medence déli részén helyezkedik el. Északról Magyarország. Keletről Románia és Bulgária, délről Albánia vagy Koszovó, Macedónia és Montenegró, nyugatról pedig Bosznis-Hercegovina és Horvátország határolja. Szerbiában a klíma a kontinentális és a mérsékelt kontinentális között mozog.

Szerbia
Szerbia

Domborzata igen változatos, a déli vidékén alföld, majd ettől nyugatra hegységek helyezkednek el. A Szerb Köztársaság három közgazdasági egységre osztható fel: autonóm tartományok, körzetek, községek. Szerbia kormány területén összesen 29 körzet van. Szerbia fővárosa Belgrád, és emellett a legnagyobb városa is egyben. A város a Száva és a Duna összefolyásánál fekszik, Szerbia északi részének középső részén. Szerbiában a törvényhozást a parlament gyakorolja, amelynek 250 tagja van, akiket részarányos rendszerben választanak meg. A törvényhozás menete minden tekintetben egyezik, más európai országok parlament döntéshozatali rendszerével. Szerbiában rengeteg a látnivaló, ezért mindenképp érdemes ide ellátogatni. Ilyenek például a Fruska Gora Nemzeti Park, a Palic-tó, az Uvac kanyon, a Drvengrad skanzen, Sirogojno, a Veliki Buk vízesés, stb.