Tudnivalók a tacskókról

Manapság már nagyon sokan tartanak kutyát, macskát otthonukban. Minden állat odafigyelésre és törődésre vágyik, ezért nagyon fontos, hogy sokat foglalkozzunk a kiskedvencünkkel, ha azt szeretnénk, hogy boldog és egészséges élete legyen. Mindenki más szempontok alapján választ kutyát és kutyavásárlás előtt fontos, hogy dolgot megtudjunk az adott kutyafajtáról.

[wp_ad_camp_1]

A tacskó egy német eredetű rövid lábú, kis termetű munkavadászkutya, melynek három méret- és szőrváltozata ismert. A tacskó változatainak eredete a nagyon régi időkbe nyúlik vissza és még az Egyiptomban találtak olyan emlékeket, amelyeken megtalálható ez a rövid lábú, hosszú hátú kutya. A tacskó származása még nem tisztázott, egyesek szerint a francia bassetek rokon. Közismert elnevezése a dakszli, amely a német dachshundból ered és borzkutyát jelent. Ez a név azért is találó, mivel a kutya a zsákmányát gyakran a föld alá is követi. A tacskók nagyon jól ásnak és a tenyésztésük során egyre könnyedebbé és elegánsabbá vált a fajtájuk ezért is lettek nagyon népszerűek. A tacskó tehát alapvetően vadászkutya, azonban a városi tartáshoz is nagyon jól alkalmazkodik.

Tacskó
Tacskó

A vadászatban az önállósága a legnagyobb erénye, emiatt az életben is nagyin önálló és akaratos. Nevelésénél fontos a következetesség és, hogy néha szigorúak legyünk néha, mivel csupán így tanulja meg, hogy hallgasson a gazdira. Annak ellenére, hogy rövidek a lábai, nagyon sportos és mozgékony állat, akivel sokat kell foglalkozni a szabadban. Marmagassága 16-26 centiméter között van, míg tömege 3,6-9 kg. Élettartama 10-14 év között van. Mellkasa domború, hosszú hasa pedig felhúzott. Széles mancsai ívben hajlók, ujjai pedig szorosan záródnak és karmai sötétek. A farka nem túl hosszú a vége pedig elvékonyodik, feje megnyúlt, elvékonyodó, állkapcsa erős, szőrzete sima, rövid, testhez simuló.