Tudnivalók a manduláról

A mandula egy nagyon népszerű és ízletes, úgynevezett „szupertáplálék. A mandula nagyon sokáig az egészség és a jómód szimbóluma volt. Azt nagyon sokan tudjuk, hogy a magok nélkülözhetetlen elemei az egészséges életmódnak, hiszen nagyon fontos tápanyagokat tartalmaznak.

[wp_ad_camp_1]

A mandula egy csonthéjas termés, valamint az azt termő mandulafa rövidebb neve. A mandulafa termése a világ összes olajos magvai közül az egyik legismertebb és legrégibb. Őshazája Nyugat-, Közép és Kelet-Ázsia, legközelebbi rokona pedig az őszibarack. Egy nagyon szívós fajról van szó, amely megtelepszik a napégette, sziklás, száraz lejtőkön is. Hazánkban a mandula termés termesztése a 19. század végén kezdődött. Európában leginkább a vastag héjú fajtákat termesztik, az Amerikai Egyesült Államok déli részén elterjedtebbek a vékonyabb héjú, könnyen törhető csemegefajtái. A mandulamag fehér belseje fogyasztható magában. Sokan vízbe áztatják és egy éjszakára benne hagyják, majd másnap fogyasztják. A mandulából készítenek tejet, lisztet és vajat is.

Mandula
Mandula

A mandula tele van értékes fehérjékkel, E- vitaminnal, magnéziummal, rosttal és esszenciális aminosavakkal. Gazdag káliumban, kalciumban, foszforban egészséges zsírokban és vasban is. Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy csökkenti a koleszterin szintjét és rendszeres fogyasztása szabályozza azt. Szinten tartja a vércukrot és megelőzi a cukorbetegség komplikációit. Mivel magnéziumban gazdag, serkenti a vérkeringést és az oxigén és a tápanyagok szervezetben való áramlását. Serkenti az agy működését is, a benne található E-vitamin serkenti a figyelmet és megőrzi a memória működését. A benne található B6-vitamin segíti a fehérjék anyagcseréjét, amely nagyon fontos szerepet játszik az agysejtek megfelelő működésében. A mandula kálimban és foszforban gazdag ezért erősíti a csontokat, illetve segít megőrizni azok egészségét.