Tudnivalók a koffein hatásairól

Nagyon sokan el sem tudnák képzelni a mindennapjaikat kávé nélkül. A kávéban található koffein egy olyan élénkítőszer, amelyet már ősidők óta használnak. Minden nap emberek milliói fogyasztanak kávét, teát vagy üdítőt. Fontos azonban, hogy ne vigyük túlzásba a koffein tartalmú italok fogyasztását, mivel károsan hathat a szervezetre.

[wp_ad_camp_1]

A koffein természetes formájában, mint például levél, mag vagy termés, körülbelül hatvan növényben található meg. Ezeknek leggyakoribb forrásai a kávé, kakaóbab, tealevelek és kólanövény és az élelmiszeriparban is ezeket használják fel. A koffeinnek többféle hatása is lehet a szervezetre, mint például, hogy befolyásolja a hangulatot, az agyi vérellátottságot, az állóképességet, az emésztőrendszer működését stb. Hatást gyakorol az idegrendszerre is, elsősorban az agykéregi és nyúltvelői területeken. Növeli a munkavégző-képességet, javítja a közérzetet, segíti a szellemi teljesítőképességet, és talán ezek a leglényegesebb tulajdonságok, amiért nagyon sokan fogyasztják. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a hatások egy fél óra után megszűnnek és jelentkezhet újra az álmosság, fáradtság stb.

Koffein
Koffein

Ahogy a legtöbb élénkítőszernek, úgy természetesen a koffeinnek is vannak káros hatásai. A mérsékelt koffeinfogyasztás az naponta 130-300mg-ot jelent és annak túladagolása a napi 600mg-ot jelenti. A koffeintúladagolás egyik leggyakoribb tünete az émelygés, hányinger, esetleg szédülés, hasmenés. A koffeint is okozhat függőséget, és annak megvonása fejfájással, ingerlékenységgel, émelygéssel jár. Csökkenhet a koncentrációs készség is, azonban a tünetek néhány napon belül elmúlnak. Láthatjuk tehát, hogy a koffein élettani hatásai lehetnek pozitívak, azonban nagyon kell vigyázni, hogy ne fogyasszunk belőle többet, mint amennyi megengedett, hiszen akkor jelentkezhetnek a káros tünetek.