Tudnivalók a citromról

A citrom egy olyan gyümölcs, amely a világon mindenhol ismert és több termesztett fajtája is van. A citrom vagy másnéven közönséges citrom, európai citrom vagy valódi citrom a citrusformák alcsaládjába tartozó Citrus nemzetség egyik növényfaja.

[wp_ad_camp_1]

A növény termését szintén citromnak neveznek egy déligyümölcs és fűszer is egyben. A citromot Indiában fedezték fel először, de ma már Európa déli részein, Kaliforniában és Floridában, valamint Ausztráliában is termesztik.  A fa 3-5 méter magasra nő és gyümölcse egész évben terem. Ágai tövisesek, levelei zöldek és fehér virágai kellemes illatot árasztanak. Termése gerezdekből áll, a világos sárgászöld, rostos, lédús gyümölcshúsban a termés közepéhez kerülnek a hosszúkás, körülbelül egy centiméter hosszú, egyik végükön kihegyesedő magvak. A citromnak nagyon sok különböző termesztett fajtája van, mint például az Eureka, amelynek gyümölcshúsa zöldessárga és nagyon savas. Ezek mellett még ott az olasz Femminello Ovale vagy a portugál Lisbon, stb. A citromot számos területen felhasználják, mint például az élelmiszeriparban vagy szépségiparban.

Citrom
Citrom

A gasztronómiában nagyon gyakran használják például a citrom levét ecet helyett az ételek savanyítására. A különféle salátákat nagyon ízletessé tudja tenni és hasonlóképpen fel lehet használni húsok pácolásához is. Sokan fogyasztanak olyan vizet, amibe citromlevet facsarnak, mivel számos jótékony hatása van a szervezetre. Serkenti az emésztést és erősíti a gyomrot. Nagyon magas C-vitamin tartalma, segít a meghűléses betegségek megelőzésében. Erősíti a fejbőr és a hajhagymákat. Hogyha vízbe facsarva fogyasztjuk, akkor nem roncsolja a fogzománcot, csillapítja a szomjúságot mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat. Láthatjuk tehát, hogy a citrom, amellett, hogy rengeteg ételhez felhasználható, nagyon egészséges is.