Trogir, a horvátországi múzeumváros

Trogir az egyike a legizgalmasabb horvátországi nyaralóhelyeknek. A városka részben Split közelségének köszönhette a felvirágzását, de ma önállóan is egyike a legkedveltebb és legvarázslatosabb üdülőhelyeknek.

[wp_ad_camp_1]

Trogir népszerűségét az is nagyban segíti, hogy itt mindenki megtalálhatja a maga számára kedvelt pihenési lehetőségeket. A városba egyaránt kínál szórakozási lehetőséget a nyugodtabb nyaralások kedvelőinek, de a mozgalmasabb üdülések hívei is megtalálhatják, amire vágynak.

A 11 ezer fővel rendelkező kisváros a görög, a római és a velencei kor hagyatékát is magán viseli. Ennek köszönhetően az épített örökség csodálatosan szép, de a nyári rendezvények hangulata is felidézi az ókor legszebb hagyományait és szokásait.

Trogir (Horvátország)
Trogir (Horvátország)

Trogir legvarázslatosabb arcát azok a kis utcácskák adják, amelyekben szinte megállt az idő. Ma is a középkori utcák képével találkozhatunk, amely csak nagyon kevés városban érhető tetten ilyen minőségben. Az óváros építészeti hagyatéka magával ragadó. Ittjártunkkor mindenképpen érdemes időt szakítani a kivételesen szép, romantikus stílusban épült templomok, a reneszánsz és barokk épületeket és palotákat megtekintésének.

Trogir vízparti területeire viszont sokkal inkább jellemző a modern turizmus térhódítása, mint a hagyomány és régi korok szelleme. A tengerparti kikötőkben csodálatos hajókat és lélegzetelállító yachtokat láthatunk.

De nem csak a tengeren, hanem a szárazföldön is érdemes kisebb-nagyobb kirándulásokat tennünk. Akár autóbusszal, akár kerékpárral is eljuthatunk a közeli Kastela nevű településre, ahol 7 darab 500 éves várkastély látogatható. Ottjártunkkor érdemes útba ejteni Kastela strandjait is, amelyek csodálatos környezetben terülnek el, mégis kevésbé látogatottak.