Tökéletes chips házilag? Így csináld!

A világ egyik kedvenc csemegéje, ezerféle ízben kapható, mégis, ha egyszer rájövünk arra, hogy mennyire egyszerűen elkészíthető otthon, soha többé nem vesszük meg a boltban. Bizony, a házi burgonyachips tud sokkal jobb lenni a boltinál, és csak pár fontos lépést kell betartani a siker érdekében.

Félreértés ne essék, igenis lehet jó minőségű chipset venni, más kérdés, hogy a kemencés, valódi burgonyából készült verzió ára arcpirítóan magas. Szerencsére simán el tudjuk érni azt a minőséget, csak némi türelemre és odafigyelésre van szükség, no és persze jófajta krumplira. Ha nekiállunk sütni, akkor ne ragadjunk le kis adagnál, nagyobb család esetében nyugodtan kezdjük a kísérletezést egy kilogramm burgonyával. Nagyjából válasszunk azonos méretű szemeket – ez csak azért fontos, mert így hozzávetőlegesen egyszerre sülnek majd meg-. Hámozzuk meg a krumplikat és ezt követően gyalu, vagy szeletelő segítségével vágjunk egyforma vastag szeleteket. Ezeket aztán nagy tál vízben mossuk át. Amíg a tálban lévő víz nem lesz kristálytiszta, addig cserélgessük, fajtától függően könnyen előfordulhat, hogy akár ötször is át kell mosni a szeleteket. Amikor már azt látjuk, hogy kiázott a keményítő és áttetsző a víz, szedjük ki a krumplit és konyharuhával áztassuk le róla a nedvességet.

Ezt követően kezdődhet is a sütés. Bő olajat forrósítsunk fel – ne spóroljunk a hőfokkal -, majd pakoljuk bele a legyalult szeleteket. Legyünk óvatosak, és csak annyit süssünk egyszerre, amennyi kényelmesen elfér az olajban, mert a szeletek hajlamosak összeragadni. Amikor már szép aranybarna színt kaptak és a szeletek közepe is roppanós, szedhetjük is ki papírtörlőre mindegyiket, majd jöhet a következő adag, míg el nem fogy a krumpli. Érdemes kiszedés után azonnal fűszerezni (nem feltétlen kell túlbonyolítani, a minőségi, nagy szemű só és feketebors tökéletes aromát ad), hogy jól megtapadjon a burgonyán az íz. Gyakorlatilag ennyi a tökéletes házi chips titka, ha minden lépésre odafigyelünk, akkor garantáltan az utolsó falatig elfogy az összes.