Tisztítószerek házilag

A konyha és fürdőszoba tisztítása során, nem kell méregdrága és mérgező tisztítószereket alkalmaznunk. Készíthetünk mi magunk is, otthonunk takarításra alkalmas szereket, melyek egészségesek.

[wp_ad_camp_1]

A szódabikarbóna, sokféleképp felhasználható. Nagyon jól lágyítja a vizet, lúgos hatása miatt, kiválóan oldja a zsíros szennyeződéseket. Vízben feloldva, a ruhákról eltüntethetjük a tea- és kávéfoltokat. Használjuk ezüst vagy acél tárgyak fényesítésére. A sónak enyhe fertőtlenítő hatása van és magába zárja a szagokat. Egy kevés vízből és finom szemű sóból, készítsünk sűrű, kenhető masszát. A tűzhelyre égett ételmaradékok súrolásához és még a mosogatótál tisztításához is kiváló. Sokan kidobják a kávézaccot, pedig ez is remekül használható, mint súrolószer. Feloldja a zsíros szennyeződéseket a tűzhelyről és a sütőben egyaránt.

Tisztítószerek
Tisztítószerek

A lefolyó tisztításához használjuk fél liter ecetet és 1 csomag szódabikarbónát. Ez utóbbit szórjuk bele a lefolyóba, majd jöhet rá az ecet. Ne lepődjünk meg, nagy pezsgésbe fog kezdeni. Fél órát hagyjuk állni, és forró vizet öntsünk rá. Ezzel hatékonyan megszüntethessük a dugulást. Fertőtlenítő szerként a legjobb, ha 70%-os alkoholba zsálya- és levendulaolajat keverünk, amivel bármit lefertőtleníthetünk. Vigyük fel a fertőtlenítésre váró felületre, hagyjuk hatni 2 percig, majd végül egy törölgető ruhával töröljük le. A boltban kapható illatosító szerek helyett használjunk inkább szárított növényeket. Tegyünk egy kis anyagba, szárított virágot vagy gyógynövényt, csöpögtessünk rá illóolajat, és akasszuk fel a lakásunkban, akár minden szobába. A felmosáshoz alkalmazzuk a mosószódás, meleg vizes keveréket, melyhez levendulaolajat adhatunk hozzá. Ezzel fertőtlenítünk, és egyben illatossá varázsolhatjuk a padlót. A rozsdafolt talán a legbosszantóbb, ami a ruhákon keletkezhet. Erre is van megoldás. Áztassuk savanyú tejbe, vagy citromlébe a tisztításra váró anyagot, majd dörzsöljük át alaposan sóval, tegyük ki a napra, utána mossuk ki.