Tippek a velúr cipők tisztításához

Sokan azért mondanak le inkább a velúr cipők és táskák viseléséről, mert ez az anyag az egyik legnehezebben tisztán tartható. Már kevés használattól is bepiszkolódik, újjá varázsolni pedig szinte lehetetlen. A jó hír, hogy mégis csak meg lehet menteni őket néhány ügyes praktikával.

[wp_ad_camp_1]

Mivel porózus anyagról van szó, a nedvesség és a por is árt a velúrnak. Nem mosható, tisztítását csak szárazon lehet végezni. Mielőtt bármilyen módszert alkalmaznánk, egy kis, rejtett területen próbáljuk ki, nehogy többet ártsunk, mint használjunk vele.

A kukoricaliszt nagyszerűen felszívja az olajos, zsíros szennyeződéseket a velúrról. Egyszerűen szórjuk a foltra és hagyjuk rajta néhány percig, majd egy puha ecsettel sepregessük le. Ha makacsabb foltokkal állunk szemben, enyhén pároljuk meg a kukoricalisztet, hogy minimálisan nedves legyen. Enyhén dörzsöljük bele a foltba, hagyjuk megszáradni, majd ecsettel távolítsuk el.

Velúr cipő
Velúr cipő

Jó megoldás a velúr cipők és táskák felfrissítésére, ha szerzünk egy vele azonos színű velúrdarabot és azzal dörzsöljük át. Így visszanyerik eredeti színüket. Száraz kenyérmorzsával is érdemes finoman átdolgozni a velúrt, ezzel is eltávolíthatjuk róla a kisebb foltokat. Gőzöléssel új életre kelthetjük a velúrt, de arra figyeljünk, hogy csak addig gőzöljük, míg nem nedvesedik át.

A velúr cipők kopottassá válását megelőzhetjük, ha minden viselés után egy puha fogkefével finoman átkeféljük őket. Ezzel még idejében eltávolíthatjuk róluk a port, a sarat, így nem alakulnak ki nagyobb foltok a cipőn.